НА ПОЖАР: ИСКАТ ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА ЗА БОЛНИЦАТА

контакти

Докладна и декларация за субсидиране от държавата на МБАЛ „Света Екатерина“ прие местния парламент на Димитровград. Тя бе внесена за разглеждане от съветника от сесийната група на коалиция „Да за Димитровград“ Тодор Ташев. Записката и декларацията се свързват с изказване на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева. В него тя обосновава виждането си за подпомагане на лечебни заведения, приемайки критерии за оценка и субсидиране.

Изразеното мнение за искане на помощта идва от притеснението за бъдещето на димитровградската болница. Налага се поради тежкото финансово положение, а оттам – жизнено важното субсидиране. Към настоящия момент ние сме поставени пред дилемата – да има ли болница или не, изразява становище Тодор Ташев.

Още една докладна бе приета на заседанието, отнасяща се до МБАЛ – годишен отчет за дейността. Тя предизвика продължителни дебати. В по-голямата си част бяха обвързани с това дали да се освободи или не от отговорност управителят д-р Здравко Наков. Предложение за освобождаване дойде от общинската съветничка от „Да за Димитровград“ Катя Панева. Кметът Иво Димов изрази остро мнение, че д-р Наков не трябва да бъде освобождаван. ОбС не прие предложението на съветничката. Думата получи временният управител. Той заяви, че отчетът е съобразен с всички изисквания и отразява реалната ситуация на дружеството. Изказа се също главният счетоводител на болницата Боряна Пенева. В крайна сметка, докладната бе приета в първоначалния си вид. Според нея, за поредна година лечебното заведение отчита отрицателен финансов резултат. Натрупало е загуби в размер на 3,6 млн., задължения към доставчици – 2,1 млн. Иво Димов за пореден път изрази мнение, че МБАЛ „Света Екатерина“ трябва да има нов управител, различен от д-р Здравко Наков. Обоснова го, заявявайки, че има други общински болници, чието управление върви добре. 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук