НАРОДЕН КАЛЕНДАР: НА ПЕТКОВДЕН СВЪРШВА ТОПЛОТО, ИДВА ЗИМА

Петковден и паметта на Преподобна Петка-Параскева Търновска отбелязваме на 14 октомври. Това е един от най-големите празници в българския календар, с който според народа свършва топлото време и започват първите дни на зимата. Този ден се смята за завършек на стопанския цикъл. По традиция се коли петел или кокошка, от които се вари курбан. На някои места се правят питки, намазани с мед, наречени на светицата.

Света Петка покровителства брака и плодовитостта. В народните легенди тя се счита за пазителка на къщата и семейството. Преподобна Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват, на Мраморно море, през 11 век. Води благочестив живот, а след смъртта и нейните мощи се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската вяра. Смята се, че те имат целебна сила. След дълги странствания, мощите намират покой в румънския град Яш, където се намират и до момента.

На 14 октомври имен ден празнуват Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева. 

Гръцки маслини и зехтин на едро от АНТЕК ГРУП: 0988/900 829 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук