На обсъждане: В основата на бюджет 2019 на Димитровград – финансово стабилна Община

Рамка не е предизборна, както мнозина си мислят, коментира кметът Иво Димов

контакти

В основата на бюджет 2019 на Димитровград е Общината да бъде финансово стабилна. Амбицията е така да бъде и тази, и следващата година, независимо кой ще бъде кмет. В тази връзка искам да кажа, че в никакъв случай бюджетът не е предизборен, както си мислят много хора. Първостепенна важност е нормалното функциониране на приоритетните сфери. Това коментира кметът Иво Димов, който заедно с главния финансист на Община Димитровград Татяна Ванчева, води публичното обсъждане на проекта за общински бюджет за настоящата година, провело се снощи в препълнената зала „Гроссето“.

Община Димитровград приключва успешно финансовата година, бе посочено на обсъждането. Просрочените задължения са 250 хил. лева, като през миналата година те бяха 360 хил. лева.  Съответно, натрупаните задължения от такси и данъци, т. нар. недобори, били в размер на 7 млн. лева, са вече около 5 млн. лева.

Кратък отчет на миналогодишния бюджет направи Татяна Ванчева. Представи и проектобюджета за 2019 г., в размер на 37 688 317 лева, който предстои да бъде гласуван от Общинския съвет на следващото му заседание. Главният финансист поясни, че сумата по така предложения бюджет ще претърпи малка промяна. Към нея ще бъде добавен преходният остатък, който се реализира в края на 2018 г. и е строго целеви.

Бюджетът за 2019 г. е 8-ят ни бюджет и беше най-труден за сглобяване. Така е, защото в годините запазихме местните данъци и такси на нива, които са отпреди 8-9 години. Когато приходната част е постоянен компонент, това което можеш да направиш, за да ти излезе сметката, е да стягаш колана и да режеш от разходната част, както направихме, заяви градоначалникът.

Както и в предходните години, основните приоритети на бюджета ще бъдат образование, социални дейности, спорт и култура. Инвестиционната програма, в сравнение с миналата година, е намалена с около 12%. Основният акцент ще бъде върху европейските програми и проекти.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук