На Никулден празнуват победителите

Никулден отбелязваме на 6 декември, посветен на Свети Николай. Кръстените по този начин носят в името си победата, защото то означава „побеждаващ“. Към тях се причисляват не само имениците, а и всички останали, защото празникът е всенароден и се чества във всички български семейства. Личен празник имат Николай, Никола, Никол, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ния и др.

Свети Николай се приема за патрон на рибарите. Той се почита още като избавител на пленниците, покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Светецът се смята за господар на морета, реки, езера и целия подводен свят.

На този ден по традиция се украсяват коледните елхи. На празничната трапеза се поднася риба, най-често шаран. Понеже Никулден е по време на Коледните пости, могат да присъстват ястия от ориз, боб, царевица, жито и др.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук