На Никулден почитаме един от най-обичаните светци – свети Николай

контакти

Никулден е всенароден празник, честван от всички на 6 декември, независимо дали в  семейството има или няма именик. По традиция, на празничната маса се сервират риба и рибни ястия, най-често шаран. Днес личен празник имат Николай, Никола, Николина, Никол, Николета, Кольо, Нина, Ния и др.

На 6 декември Църквата ни почита паметта на един от най-обичаните и популярни светци – св. Николай Мирликийски Чудотворец. Архиепископ на гр. Мир в областта Ликия. Изобразява се с митра на главата и архиерейски одежди, пишат от Българската православна църква.

Той се е родил в края на 3 в. в Мала Азия в градчето Патара – пристанище на Средиземно море, в района на Мир Ликийски, който по това време влиза в римската провинция Азия (днес част от гр. Демре в Турция).

Св. Николай претърпял гоненията срещу християните при императорите Диоклециан и Галерий, когато бил хвърлен в затвор. Участник в Първия вселенски събор в Никея през 325 г. срещу ереста на Арий.

Почитан в християнския свят като чудотворец и покровител на моряците, пътуващите, затворниците и сираците.

Една история от неговото житие, в която се разказва как тайно нощем подхвърлял кесия с жълтици пред дома на разорен баща на три дъщери, за да може да ги омъжи и така да ги спаси от позор, прави св. Николай първообраз на персонажа Санта Клаус и дава основание за традицията на коледните подаръци.

Св. Николай умрял на преклонна възраст. Погребан в катедралата на град Мира и сред вярващия народ се носела мълвата за благовонното миро, което оросявало мощите му и от което всеки можел да получи изцеление.

През 1099 г. мощите му са пренесени от италиански моряци от храма в Мира в гр. Бари, Италия, където се пазят и до днес. Частици от тези мощи са дарявани от Римокатолическата църква на различни поместни православни църкви.

Освен честването паметта на светеца на 6 декември – денят на неговото успение – от 1087 г. на 9 май се установил и друг празник, наричан у нас „летен свети Никола“, когато отбелязваме деня, в който мощите на свети Никола били пренесени от гр. Мира в гр. Бари.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук