НА ЛАЗАРОВДЕН ЗАПОЧВА ПОДГОТОВКАТА ЗА СТРАСТНАТА СЕДМИЦА

Лазаровден
контакти

Празнуваме Лазаровден – един от най-големите християнски празници. Той се чества осем дни преди Великден. От днес започва подготовката за Страстната седмица, която бележи последните дни от живота на Исус Христос. Всеки ден от понеделник до събота се възприема за велик, за да дойде неделята на Възкресението и отбелязване на Великден.

По традиция Лазаровден се свързва с пролетния обичай лазаруване. Млади жени (лазарки), пременени в носии, плетат венци от набрани цветя в подготовка за Цветница. Библейската история свързва празника с един от най-внушителните сюжети – възкресението на Лазар.

Цветница е естествено продължение на Лазаровден. На този ден християните празнуват отиването на Исус Христос в Йерусалим. Новозаветните евангелия разказват за влизането му в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, разстилайки пред него маслинови клонки. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук