На крачка от евросредства за ВиК инфраструктура в Димитровград

контакти

След мъчителни и продължили години процеси по обособяването на ВиК Асоциация, сравнително близо изглежда времето, в което ще бъдат осигурени евросредства за критична ВиК инфраструктура в окаяно състояние в Димитровград. В конкретния случай става въпрос за подмяна на напорен водопровод и ремонтиране на пречиствателна станция за питейни води. В тази връзка Общинският съвет взе решение, с което даде съгласие да започне конкретно проектиране на двата обекта. Те са описани в точка 8 от дневния ред на заседанието на ОбС. В нея са включени и други системи и съоръжения, на територията на община Димитровград, но реално обслужващи Хасково.

Става въпрос за необходимостта ВиК операторът, обслужващ Асоциацията, съответно цялата област, с всички водоснабдителни и канализационни услуги, да има възможност да кандидатства по европейски проект за финансиране на определени дейности, които ще извърши. Те касаят обекти, на територията на община Димитровград или попадат в обхвата й, изясни председателят на Общинския съвет Гергана Кръстева, изготвила приетото предложение.

Решението представлява възможност, която даваме на Асоциацията, да започне дейности, свързани с изпълнението на конкретни проекти, финансирани по Оперативна програма „Околна среда“, сектор „Води“, обясни кметът на Димитровград Иво Димов. Наближава времето да изпълним ВиК проекти европейски средства, подчерта Димов и припомни няколкогодишните перипетии за Димитровград по вливането към Асоциацията и т. нар. консолидация на сектора, през което нямаше увереност, че ще дойде времето за такива средства.

Той припомни, че бяха изготвени Регионални прединвестиционни проучвания (РПИП) за обособените територии, обслужвани от ВиК операторите. В тях беше заложено най-неотложното и най-важното, което трябва да се ремонтира.

Наложително е да ремонтираме и рехабилитираме пречиствателната станция за питейни води, която е в окаяно състояние, както и стария напорен водопровод, който захранва Димитровград, кварталите му и Меричлери, акцентира градоначалникът.

От посочената пречиствателна станция „Крумска тераса“, посредством напорния водопровод, водата отива в огромен резервоар, в горната част на парк „Пеньо Пенев“, местност „Габера“ и оттам захранва града и останалите части. Авариите на този напорен водопровод са чести и има риск резервоарът да остане без вода. Последният се пълни на около 60%. Това позволява, когато има авария, да има запас от вода за ден-два, за да бъде отстранена…

Индикативната стойност на тези два проекта е около 30 млн. лева. ВиК – Хасково ще има ангажимент да проведе процедурите, да избере изпълнител и да започнат ремонтни дейности. Съответно, освен съгласие, дадено с днешното решение на ОбС, когато проектите са готови, трябва да минат през експертния съвет на Община Димитровград, за да бъдат съгласувани.

Снимка: архивПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук