На коя дата ще се заговори за нов финансов министър прогнозира Дянков

контакти

Темата за евентуалната смяна на финансовия министър ще стане актуална в средата на януари, прогнозира бившият финансов министър Симеон Дянков и дори посочи точно – 15 януари. Датата той обвърза с очаквано според него забавяне поне с две години за влизане на България в еврозоната, заради висока годишна инфлация.

В началото на разговора, в студиото на bTV, той потвърди констатацията, че България остава на дъното в ЕС по доходи, но не се съгласи със скорошна констатация на премиера Николай Денков, че е така заради постната пица, прилагана 10 години от ГЕРБ.

Акад. Денков си върши добре работата като премиер, но сега, като почна напоследък да влиза в темата за финансите, се вижда че не разбира и не само по тази тема, по много от темите, например „Лукойл“… Постната пица през предишната криза беше необходима, за да може България да мине през този кризисен период и да излезе от другата страна с нисък дефицит и с ниски данъци, което го направихме. В момента няма такава криза, но по необясними за мен причини имаме по-голям дефицит, коментира Дянков.

На въпрос от студиото, ако през примера за постната пица можем да си представим бюджета на финансовия министър Асен Василев, как би изглеждал, Симеон Дянков отговори: Изглежда, като все едно сутрин на закуска да имате торта „Гараш“ и след това да нямате нищо за храна на обяд, вечеря и следващите дни. Просто харчи се изведнъж всичко, докато дотолкова си се наял и преял, че няма вече пари за нататък.

Според него, проектобюджет 2024 е абсолютно нереалистичен в приходната си част и няма никакъв начин да се изпълни. По думите му, предлагат се твърде много неща през приходната част, много повече откогато и да било в миналото. Обещават се захаросани изделия в началото и след това, някъде март-април, ще се види, че този бюджет не може да се изпълни. А това ще означава, че през април Европейската комисия ще каже, че не сме близо до еврозоната.

Те ще ни кажат и преди това, тогава просто ще го констатират този нереалистичен бюджет. Това означава, че от януари до април ще се харчи сериозно, ще се обещава много. Ако дотогава издържи сглобката и има ново правителство в рамките на този парламент, внезапно ще се окаже, че няма достатъчно пари за социални и други нужди, пак няма да се инвестира в инфраструктура и ще стане голям проблем. Само че дотогава Асен Василев няма да е финансов министър. Вие се справяйте ще стане ситуацията, предположи Симеон Дянков.

За еврозоната за 2025 г. ще ни спре инфлацията. Ще се загубят две години – най-рано 2027 г., допълни бившият финансов министър и продължи: Влизането в еврозоната няма да ни се случи скоро. Официално това ще го знаем през април, но ние още на 15 януари ще знаем и годишната инфлация и още тогава ще е ясно, че няма да влезем в еврозоната. На въпроса кога ще е време за разговори за нов финансов министър – 15 януари, ако наистина е темата за еврозоната. Тогава ще се знае последната инфлация – тя излиза на 15-о число рано сутринта – очакваме промени, многозначително заяви финансистът.

Симеон Дянков сподели, че днес ще има среща с ръководството на ГЕРБ, за да обсъдят финансовата политика. Препоръките му са, че не можем да си позволим 3% дефицит. Той препоръчва да се следват два критерия при одобрението на бюджета – дефицит от 2%, за да вървим към стабилност в публичните финанси, както и приходите да се увеличават само с номинален икономически ръст.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук