На живо, двойка белоглави лешояди в Източните Родопи – от няколко дни строи гнездо

В гнездо на белоглави лешояди в Източните Родопи е монтирана камера, която разкрива на живо интересни моменти от живота на тези птици. Една двойка от редките за страната ни птици вече е припознала гнездовата ниша и през последните няколко дни активно строи гнездo. Камерата е монтирана с разрешение на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ и под контрола на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ – Хасково, съобщават оттам.

По време на поставянето на камерата са взети всички необходими мерки, за да не бъде допуснато безпокойство на вида. Така, вече, всеки може да следи на живо, какво става в гнездовата ниша – на следния линк.

За спасен белоглав лешояд съобщават същевременно от Регионалната инспекция, която си е взаимодействала с Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ и „Зелени Балкани“. Получен е сигнал, че той бедства на покрив от къща в Крумовград, след което са предприети незабавни мерки.

Установено е, че птицата може да лети, но е видимо изтощена. През следващите дни е наблюдавана край крумовградското село Ковил, както и в района на хасковското село Малево, където по-късно е уловена и изпратена за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

След успешно възстановяване и маркиране със сателитен предавател, белоглавият лешояд е освободен в района на площадка за изкуствено подхранване край село Стари чал. Очакванията са птицата скоро да се адаптира към новата среда.

Снимка: rewilding-rhodopes.comПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук