НА ЕНЬОВДЕН ВОДАТА И РОСАТА СА С МАГИЧЕСКА СИЛА

На Еньовден, според народа, започва далечното начало на зимата, а денят започва да намалява. Вярва се, че преди да тръгне към зимата, Слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и прави росата с особена магическа сила. Смята се, че на празника билки и треви имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутрин.

Еньовден, в българския народен календар, се чества на 24 юни всяка година. Празникът съвпада с лятното слънцестоене. Много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. На тази дата източноправославната християнска църква чества рождението на Свети Йоан Кръстител. Оттам идва и името на народния празник. Коренът на празника е свързан със славянските фолклорни традиции. Той има много съответствия в обичаите на всички славянски народи.

На този ден празник имат Енчо, Еньо, Йоан, Йоана, Яни, Яне, Яна, Янка, Янко, Яница и др.

Ban-ODПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук