На днешния ден е родена легендарната шпионка Мата Хари

На днешния ден преди 145 години е родена Маргарета Гертруда Зеле, позната със сценичното си име Мата Хари, използвала и имената Marguerite Campbell и Lady Gretha MacLeod. Тя е нидерландска стриптизьорка, куртизанка и една от най-известните шпионки от Първата световна война.

Маргарета е родена на 7 август 1876 г. в Леуварден, Нидерландия и още от ранно детство се отличавала от останалите деца. Имала тъмна коса и тъмни очи, за разлика от повечето нидерландци край нея, които са светлооки и синеоки, откроявала се с висок ръст и артистичен талант.

Несполуки сполетяват семейството на нидерландката, когато е 13-годишна. Баща й Адам банкрутира, вследствие на което семейството се премества в малка къща в беден район и той заминава да търси работа в Амстердам, като оставя майката Анти да се грижи сама за 4 деца. Това се оказва непосилна за нея задача, тя се разболява и умира, след две години.

На 18-годишна възраст Маргарета Гертруда Зеле се омъжва по обява във вестник за 38-годишния офицер Рудолф Маклеод (Rudolf MacLeod). Имат момче и момиче. Момчето умира от отравяне две години и половина след раждането си. Оказва се, че и момичето е натровено (остава неясно от кого, има съмнение за гувернантка), но то оживява и успява да се възстанови, като по-късно остава да живее с баща си. Маргарета изпада в тъга и депресия, развежда се с Рудолф през 1903 г. Впоследствие се омъжва за Теодор Уотсън (Theodore Wattson) и има дъщеря, която умира от непозната болест. Вторият брак също завършва с развод… за да се появи на подиума Мара Хари.

През 1905 година Маргарета дебютира на сцената в Париж под псевдонима Мата Хари. На индонезийски и малайски език това означава „слънце“ (буквално „Окото на деня“). Така се ражда Мата Хари, която издига стриптийза до ранга на изкуство и завладява публиката с необикновения си стил и екзотичност. Артистката има гастроли в Монако, Испания, Германия и други европейски страни. По това време също така има връзка с много високопоставени и влиятелни военни и политически личности и получава множество скъпи подаръци от тях. Кариерата й на танцьорка трае от 1905-а до 1912 г.

Вероятно Мата Хари се е занимавала с шпионска дейност много преди войната, но начинът на вербуването й остава загадка. В началото на Първата световна война тя шпионира за германците. По-късно опитва двойната игра, работейки и за французите, но се проваля. Макар да не са намерени убедителни доказателства, френски съд я признава за виновна на 25 юли 1917 г. Присъдата е смърт чрез разстрел, изпълнена на 15 октомври същата година.

Тялото на Маргарета е оставено за медицински изследвания, тъй като никой не идва да го прибере. Главата й е балсамирана и пазена в Музея по анатомия в Париж. През 2000 г. обаче откриват, че главата липсва и че е възможно да е изчезнала още през 1954 г., когато музеят се мести на ново място. Има документи от 1918 г., които сочат, че музеят е получил и нейните останки, но те също не могат да бъдат открити.

Разпространеното схващане, че Мара Хари е била голяма шпионка се смята за исторически недостоверно. До голяма степен този образ се налага след наложената и изпълнена смъртна присъда, с която се търсят и пропагандни цели. Именно това обаче стои в основата на легендата. Самата Маргарета също създава тайнственост около себе си, измисляйки моменти от биографията си, като например, че е родена в Индия, посветена е в източните танци и какво ли още не.

Макар танцьорката и куртизанка да не е била шпионка от висока класа, Мата Хари придобива световна известност. Образът й надхвърля в мащаби историческата личност и става безсмъртен. Той се прояви ярко и в България през миналата година, когато тогавашният министър-председател на България Бойко Борисов публично заяви, че златните кюлчета и пачки евро в нощното му шкафче са внесени от негова гостенка, сравнена от премиера с „Мата Хари“, която вероятно направила кадри от спалнята му, на които се вижда и пистолет. Нещата се заплетоха от факта, че вилата в резиденция „Бояна“ се охранява от Националната служба за охрана (НСО), което повдигна ред въпроси – за достъпа, проверките на влизащите и излизащите, за контрола, както и дали изобщо е имало такава жена, извършила описаните действия. Може, пък, Борисов да се е изказал метафорично. А може и да не е. Може българската Мата Хари да е реална личност, „пробила“ националната сигурност в спалнята на премиера. Но как да се разбере, като нито една институция не си е направила труда да я разкрие.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук