Голяма Богородица – на този ден светът се прощава с Божията майка

На Голяма Богородица светът се прощава с Божата майка. Този ден е посветен на нейната смърт или успение, отбелязван от православни, католици и други представители на религията. Според преданието, на 15 август на 64 годишна възраст Мария напуска земния живот. Три дни по-рано Архангел Гавраил й съобщил, че Бог пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното и желание било да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. В деня на смъртта сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза за душата на Света Богородица.

Погребват я в пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отместват, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират вътре само плащеницата й.

Църквата определя на Успение Богородично да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба”. Вярващите търсят покровителство в житейските проблеми, правят курбан за живот, за здраве, за плодородна година. В този ден, след тържествената литургия се освещават обредни хлябове, които жените раздават за здраве и за починалите близки.

На Голяма Богородица се правят родови срещи. Традиционни ястия на трапезата са прясна пита, украсена с кръстен знак и орнаменти, каша с пилешко месо, варено жито, царевица и тиква. Ядат се диня и грозде. Според народно поверие в Деня на Успението не трябва да се пипа червено, за да не стават ялови младите невести в семействата. Вярва се също, че Божията майка помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. Затова на празника Успение младите булки и невестите без деца й носят дарове – кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата й в църквата.

На Успение Богородично имен ден честват Мария, Мара, Марийка, Мариета, Мариела, Марио, Марин, Мариян, Марияна, Деспина… Голяма Богородица е празник на димитровградското село Добрич, което го отбелязва с традиционен събор.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук