НА ВСЕКИ 10 ГОДИНИ ВОДОМЕРИТЕ ПОДЛЕЖАТ НА ПРОВЕРКА ИЛИ СМЯНА

Регламентирано е, че водомерите трябва да бъдат проверявани на всеки 10 години за тяхната точност на измерване. Тя не е свързана с това дали работят или не работят. Мнозина като видят, че машинката функционира, казват, че работи, но тя трябва да бъде проверена като точност на всеки 10 години, коментра инж. Камен Николов, управител на ВиК – Димитровград. Той цитира Наредба № 4 за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи.

Редовен платец съм към ВиК. Водомерът ми е стар, но изправен. Досега не е е имало забележки, относно неговата изправност. Преди няколко месеца ми бе съставен констативен протокол за смяна. На 7.03.2014г. служителка на ВиК, след записване на данните от водомера, ми надписа 1 кубик вода, тъй като водомерът не ми бил сменен.  Следващият месец щяла да ми надпише 2 кубика и така до смяна на водомера, обръща се към нас Росица Иванова по Фейсбук и моли да направим проверка.

Когато се установи, че 10-годишният срок за експлоатация на водомера е минал, инкасаторите предупреждават съответното домакинство, че трябва да се извърши проверка на водомера. Той се демонтира, монтираме наш и го пращаме на проверка в лицензирана метрологична лаборатория. Ако тя покаже, че водомерът мери точно, пак може да се монтира, ако не – следва ремонт или закупуване на нов, каза шефът на ВиК.

Николов уточни, че при изтичане на 10-те години се дава 3-месечен срок, в който водомерът трябва или да премине проверка, или да се закупи нов. Ако това не стане в посочения срок, количестовото вода се завишава всяко тримесечие с 1 кубик за всеки обитател., регламентирано в цитираната Наредба. По думите му ремонтът на един водомер е половината от неговата цена, което означава, че след изтичане на 10-те години е по-добре да се закупи направо нов, отколкото да се дава на проверка, макар че може и това да се направи. Средствата са за сметка на домакинствата. Камен Николов каза още, че е разпоредил да се подготви информация, която да бъде предоставяна на всеки един абонат, който влиза в тази графа, за да не стават недоразумения.  

[box_info]НЕЛИТА –  имоти, кредитиране, експертни оценки: www.imotinelita.com [/box_info] 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук