На Велики четвъртък – Христос моли да го отмине чашата на страданията, но да бъде волята на Отца

контакти

На Велики четвъртък се извършва спомен за няколко събития, сред които – умиването на нозете на светите апостоли от Исус Христос, Тайната вечеря и установяването на тайнството Евхаристия, молитвата на Христос към Бог Отец и предаването му от Юда, споделят от Българската православна църква.

Христос празнувал Пасха заедно с учениците си в дома на един йерусалимски жител, чието име не се знае. Според св. Атанасий това бил Зеведей, баща на апостолите Яков и Йоан. Преди самата вечеря, за да даде пример за смирение, Исус Христос снел връхната си дреха, препасал се с кърпа и умил нозете на апостолите. По време на вечерята Учителят отправил поучение към тях – да се обичат един друг и да не се стремят към първенство. След това Исус и учениците му се отправили за Елеонската планина. Тук Спасителят често прекарвал нощта в молитва. Като дошли до Гетсимания, оставил учениците си да го чакат и с трима от тях – Петър, Яков и Йоан, се отдалечил навътре в градината. Поръчал им да стоят будни и да се молят, за да не паднат в изкушение, а сам той отишъл на още по-усамотено място, паднал на земята и започнал да се моли на своя небесен Отец, казвайки: “Отче Мой, ако е възможно, нека Ме отмине тая чаша, обаче нека бъде не както Аз искам, а както Ти!” Капки кървава пот падали на земята от божественото чело на Христос. На три пъти той идвал при тримата си ученици, събуждал ги и отново отправял молитва към Отца – да го отмине чашата на страданията. Тогава дошъл Юда с войници и слуги на първосвещеника, въоръжени с ножове и колове. Като пристъпил към Исус, предателят казал: „Радвай се, Учителю!” И Го целунал. Тогава хванали Иисус и го отвели на съд, първо при първосвещеника Анна, а след това и при първосвещеника Каиафа…

Велики четвъртък е денят, в който е установено и учредено св. Тайнство на божествената Евхаристия. Това е Свето причастие, въведено от Христос по време на Тайната вечеря, когато той дава на учениците си хляб и вино, символизиращи тялото и кръвта му.

На Велики четвъртък се боядисват великденските яйца, като това може да става и на Велика събота. Първото трябва да е червено, след което могат да се използват и други цветове. В източноправославните и католически традиции твърдата черупка на великденското яйце символизира гробницата, в която е бил поставен Исус Христос, след свалянето му от кръста. Плътната калциева обвивка се свързва със запечатването, а пропукването й възвестява Възкресението. Има още поредица от легенди, свързани с яйцата на светлия християнски празник.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук