От Атанасовден зимата отстъпва, според народа

На 18 януари Православна църква отдава почит на св. Атанасий Велики, архиепископ Александрийски. Тогава се чества Атанасовден, а според народните вярвания, от този ден нататък зимата започва да си отива. Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Облечен с копринена риза, той отивал в планината на своя бял кон и се провиквал: „Иди си, зимо, идвай, лято!“

Св. Атанасий се родил през 293 г. в столицата на Египет – Александрия. На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години след това Атанасий придобива епископски сан. Като архиепископ на гр. Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. Умира на 2 май 373 г.

Атанасовден, както и Антоновден, се почита като патронен празник на ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като празник за умилостивяване на чумата. На 18 януари именици са Атанас, Атанаска, Наско, Нася, Настя, Таньо и др.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук