Свети Атанас уплаши зимата

контакти

„Иди си, зимо, идвай, лято!“. Така се провиквал Свети Атанас от планината, където отивал на своя бял кон. В народната легенда той е представян като властелин на снеговете и ледовете. И действително, зимата тази година, сякаш е уплашена. Максималните температури днес се очаква да достигнат до 20 градуса, но ще има силни ветрове.

На 18 януари Православна църква отдава почит на св. Атанасий Велики, архиепископ Александрийски. Тогава се чества Атанасовден, а според народните вярвания, от този ден нататък зимата започва да си отива, но ще видим…

Св. Атанасий се родил през 293 г. в столицата на Египет – Александрия. На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години след това Атанасий придобива епископски сан. Като архиепископ на гр. Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. Умира на 2 май 373 г.

Атанасовден, както и Антоновден, се почитат като патронен празник на ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като празник за умилостивяване на чумата. На 18 януари именици са Атанас, Атанаска, Наско, Нася, Настя, Таньо и др.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук