НА АРХАНГЕЛОВДЕН ПОЛИЦИЯТА ОТВАРЯ ВРАТИ

Архангеловден
контакти

На 8 ноември – Архангеловден, се отбелязва празника на полицията. По този повод се организират Дни на отворените врати. В Димитровград над 80 ученици ще посетят полицейското управление и ще се запознаят с професията на полицая. Инициативата ще се отбележи и в Хасково, Свиленград, Любимец, Ивайловград, Харманли, съобщават от Областната дирекция на МВР.

Честването на 8 ноември като професионален празник на българските полицаи е  въведено през 1924 г. Денят е отбелязван тържествено като патронен празник на полицията от 1924 до 1943 г. С  решение на Министерския съвет традицията е възстановена през 1998 г.

В църковните и народните традиции на българите Архангеловден е смятан за най-големия есенен празник след Димитровден. Денят на Св. Архангел Михаил – военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. На светеца се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината. На празника му се организират курбани за светеца, семейни и родови служби, общоселски празници и събори.

На този ден черпят Ангел, Алина, Ангелина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Милен, Милена, Миленка, Михаил, Михаел, Михаела, Михаила, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рая, Руси, Руслан, Серафим.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук