Наш студент в Санкт Петербург – първенец по дипломация в престижен конкурс

Преговорите ще имат все по-решаващо значение, заради новите силни държави и изтъняващата граница между войната и мира, казва Делян Балев

контакти

С първо място в раздел „Дипломация“ на студентския конкурс „Светът между войната и мира – 75 години от победата над хитлерофашизма“ бе отличен българският студент Делян Балев. Той е от Димитровград, където завършва ПЕГ „Д-р Иван Богоров“. В момента е трети курс в най-стария държавен университет в Санкт Петербург, създаден през 1724 г. Учи във факултета по Международни отношения.

Конкурсът е национален, придобил международен характер, тъй като в него са участвали студенти от България, Русия и Великобритания. В него димитровградчанинът представи доклад, на тема „Дипломатическо начало на Втората световна война“. Освен в „Дипломация“, участниците представиха доклади в раздели „Геополитика“, ‚Военна история“… Организиран е от Фондация „Устойчиво развитие за България“, Студентски съвет на ВСУ „Черноризец Храбър“ и Организационния комитет в състав: Национално представителство на студентските съвети в България, Съюза на учените в България, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, Сдружение „Български антифашистки съюз“, Сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски“, Представителството на Россътрудничество в България – Руския културно-информационен център, Союз друзей Болгарии – Москва, под патронажа на Посолството на Руската Федерация в Република България.

Дипломацията е сфера, в която се старая да се развивам и този конкурс беше голяма възможност. Награда е много специална за мен, защото ми дава вяра, че се движа в правилна посока. Щастлив съм и доволен, че журито бе съставено от известни и утвърдени доктори, професори, доценти – хора, доказали се в историческите науки и международните отношения, споделя Делян Балев. Сред тях генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов – дипломатически представител на журито, проф. д-р Нина Дюлгерова, проф. Андрей Андреев, проф. д-р Ваня Добрева, доц. д-р Благовеста Иванова, проф. д-р Дарина Григорова, доц. д-р Тихомир Стойчев. Съответно, научни консултации са провели кандидатите на историческите науки проф. Юрий Никофоров и Евгений Спицын.

Студентът споделя, че е избрал да учи в Русия, защото предлага големи възможности за придобиване на знания и бъдеща реализация, а и да бъде в Петербург му е мечта от гимназията. На следващо място, предоставя се безплатно и качествено обучение, без да ти се налага да теглиш кредити и да те задължават да оставаш да работиш, след като завършиш. Предоставя се и безплатна година за изучаване на руски език, каквато била осигурена и на него, за адаптиране със средата, културата, хората.

В Санктпетербургския държавен университет нивото на образованието е изключително високо. Буквално, уча 7 дни в седмицата. Имам лекции и семинари до събота, в неделя довършвам с материала, споделя Балев. След завършването си той все още не е решил как ще продължи обучението си. Твърдо е решил обаче да запише магистратура, като подчертава, че дипломата от държавния университет ще му отвори вратите за учебни заведения по целия свят.

Както винаги, светът се намира в крехко състояние, между войната и мира, но тази граница не трябва да бъде прекрачвана. В наше време се разделя все повече и повече и много държави по земното кълбо започват да набират сили, а други вече са се утвърдили, като Русия, Турция, Индия, Китай, Япония и до голяма степен Европейският съюз. По времето на Студената война, до 1989 г. светът бе биполярен, когато водещи бяха само СССР и САЩ. След разпада на Съветския съюз, стана монополярен, с единствен хегемон САЩ, до 2008 г., когато настъпи финансовата криза и много други страни започнаха да набират сили, за да видим света днес многополярен. Колкото повече свръх държави има, толкова повече войната става възможна. Вероятност за избуяване на фашизъм и други радикални движения има в страни, които не са световни лидери, но имат потенциала да бъдат. Затова преговорите ще имат все по-решаващо значение, убеден е бъдещият дипломат.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук