НАШ БЪЧВАР ЦЕНЕН ПО ВСИЧКИ КОНТИНЕНТИ

най-голямата лъжица
контакти

[pullquote_left]4,3 МЕТРОВА ЛЪЖИЦА ПРАВИ ЗА ГИНЕС МИНЧО МИНЧЕВ. ГЕРМАНЕЦ ГО БИЕ С 30 СМ.[/pullquote_left]

 

 

 

 

 

[dropcap]Н[/dropcap]ямам конкуренция никаква и никъде в България. И това не са мои думи, а думи на клиентите. Преди известно време идваха търговци от Варна при мен. Обиколили много места, но само в Троян видели доближаващи се до моите изработки, казва Минчо Минчев.

Той е известен като майстора на най-голямата лъжица в България. Дълга е 4 м и 30 см. Не влиза в Гинес, тъй като се оказва, че с 30 см по-дълга е изработена вече в Германия. Германската събира 48 литра, а моята – 55 литра, споделя Минчев.

Най-голямата бъклица в света също е негово творение. Двете са символ на родното му село Могилица, където се и намират. Родопчанинът е и първият майстор, направил макет на Ноевия ковчег. В момента творението се намира в Саудитска Арабия, а преди това е било в Синята джамия в Истанбул.

[pullquote_left]ВИНО ОТ БЪЛГАРСКА БЪКЛИЦА ЩЕ  ПИЕ ЗА НОВА ГОДИНА ЖОЗЕ МАНУЕЛ БАРОЗО[/pullquote_left]

Имам произведения в 45 държави, на всички континенти. Изработил съм бъклици за английската кралица Елизабет II, за президента на Бразилия от български произход Дилма Русеф, за председателя на английския парламент. Получих поръчка за такъв съд и за председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо като подарък за Нова година, радостно споделя той.

Именно бъклицата е сред любимите изделия на занаятчията. Такива са и буретата, разделени на три сектора, с три канелки, за различни питиета. Произвежда още каци, дървени съдове за бита, мебели и др.

Разказва, че в плановете му влиза изготвянето и на друг грандиозен проект. Засега го пази в тайна, но обещава, че в началото на следващата година ще го видим реализиран.

За дарбата твърди, че на 70 процента е вродена. Талантите се раждат такива и после животът ги доошлайфа.

Имахме честта да се срещнем с Минчо Минчев и неговите творби в средата на септември на „Панаир на занаятите”, провел се на площада пред спортна зала „Младост” в Димитровград. Тогава той изрази задоволството си от добрата организация. Обеща догодина пак да дойде, ако се състои.

Той е трето поколение бъчвар и се занимава 55 години с този занаят. Има син, който е четвърто поколение, вярва, че внуците му ще продължат традицията. Началото и е поставено в далечната1885 г. Дядо ми е бил на 14 години, когато е получил разрешение да работи като калфа, а през 1894 взема майсторско свидетелство. Оттогава продължаваме да работим тази професия, заявява родопчанина.

Родом е от смолянското село Могилица. През юли т. г. отбеляза 70-годишен юбилей. Член е на Занаятчийската камара, а през лятото на2012 г. е и почетен член. Председател на изпитната комисия в Смолян.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук