Наши читалища в проект за запазване на традиции и обичаи с турския Мерич

контакти

Читалище „Нов път 2011“ – село Добрич е водещ партньор по проект за запазване на традиции и обичаи в трансграничната зона. Партнират му читалище „Искра 1926“ – село Каснаково и турският град Мерич.

Подробности за начинанието бяха даден днес на пресконференция в Димитровград. В нея участие взеха ръководителят на проекта Стефан Димитров, координаторите от турска и българска страна на водещия партньор и партньорите.

Трябва да поздравим двете читалища за големия проект, в който имат възможност да участват. Той ще даде възможност за запознаване с обичаите и традициите. Те не са чак толкова различни, защото ние сме един народ на Тракия, подчерта Димитров.

Основната идея при реализацията на начинанието е да се развие мрежата на устойчив туризъм. Това ще стане с възпроизвеждане на общи традиции и обичаи, кулинарна изложба и издаване на рецепти, което ще доведе до засилване на сътрудничеството в областта на културата.

Проектът стартира на 13 октомври 2017 г. и продължава до 12 януари 2019 г. Общият му бюджет е 83 769 евро. 85% от тях финансира Европейският съюз, а 15% са принос от държавния бюджет.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук