Наше момче в Северна Ирландия: Чувствам се у дома, за разлика от България

контакти

В Северна Ирландия се чувстваме у дома със семейството ми. Там се преродих, защото живеем нормален живот, без егоизъм, елементи на расизъм и можем да си позволим всичко с една заплата. Няма значение дали си ром, турчин, българин или какъвто и да било друг, защото хората са много толерантни, за разлика от България, казва 22-годишният Митко Митков, който е от ромски произход.

Митко работи и живее в Северна Ирландия от три години, установен в град Нютаунхамилтън /Newtownhamilton/. Първо заминават родителите му, след това отива и той, заедно с жена си Елена. Родом е и израснал в Стара Загора, но го срещнахме в димитровградския кв. „Изток“, където има близки хора.

Не съжалявам, че не останах в България, но ми е жал и се ядосвам, че се управлява по този некадърен начин, което ни принуди да идем на другия край на света. Понякога изпитвам носталгия по Родината, както и че сме далеч от роднините, но трябва да мисля за семейството си и неговото бъдеще, споделя Митко.

Категоричен е, че в страната от Обединеното кралство е намерил своя нов истински дом. В България се прибира сравнително рядко, предимно при по-продължителен отпуск. Работи във фабрика за салати, изнасяща продукция за цяла Европа, където работи по 9-10 часа, предимно нощна смяна. Казва, че си струва, защото само с една заплата успява да издържа семейството си и да си позволява всичко необходимо. Към момента жена му не работи и се занимава с домакинската работа. Това обаче не е проблем, защото само с неговата заплата успяват да си позволят всичко необходимо.

В Нютаунхамилтън има още доста хора от България, казва старозагорецът. От време на време се срещат, но не много често, понеже през повечето време са на работа. В почивните дни се събират и ходят да разпуснат по заведения, по магазини или молове. Наскоро например са ходели на дискотека, направена от чичото на Митко в близко до града село.

Ирландците те приемат като нормален човек, без предразсъдъци. Разбира се, като навсякъде, има по-студенокръвни и по-топли хора. За нас обаче по-важен е високият стандарт и начин на живот. Нека в нашата България видят как хората живеят като чужденци в чужбина, как работят и какви пари получават и какво могат да си позволят.

Специално за ромите ще кажа, че не всички са неграмотни и изостанали, както често се твърди в България. На преден план се показва само мрачната страна и това трябва да се промени, за да започнат да се оправят нещата. Аз, например, имам завършено средно образование, получавал съм грамоти, втори разряд строител съм… Има много други образовани роми, които намират своето развитие при подходящи условия и това трябва да се знае, обяснява представителят на етноса.

За голямата тема в последно време – Брекзит, коментира, че може да се окаже малко по-трудно за новите имигранти, защото ще им изискват доста допълнителни документи. На установените от три до пет години в Северна Ирландия ще се издадат карти, а ако имат постоянен договор в работата, няма да имат проблеми.

Не знам как ще се развие животът, но смятам да остана за постоянно в Северна Ирландия, защото там имаш сигурност във всяко едно отношение. Харесват ми обстановката, управлението на страната, работата, която имам, посочва Митко.

Крехък е оптимизмът му за България. Казва, че нещата ще се оправят, когато спрем да се делим на етноси и започне да изчезва омразата между нас. Прогресът ще дойде, когато се държим единно, като хора, споделя нашето момче от Северна Ирландия.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук