НАШЕ МОМЧЕ В КИПЪР: ИМАХА ХУБАВ ЖИВОТ, СЕГА ГОВОРЯТ ЗА ГУРБЕТ

Кипър
контакти

[quote]БЪЛГАРИ ИМАТ ДОСТА СПЕСТЯВАНИЯ В МЕСТНИТЕ БАНКИ[/quote]

Кипърците казват, че е дошло време да ходят по чужбина да търсят работа. Някои, макар на шега казват, че и България може да се окаже добра за тях. Както ние  сме работили и работим в тяхната страна, така и те можело да дойдат в нашата. Българите и други гурбетчии са принудени да се прибират обратно. Аз лично се готвя да си тръгвам през лятото. Имам кетап за ТИР и ще опитам да си намеря някъде да карам.

[pullquote_left]ХОРА МАСОВО НАПУСКАТ СТРАНАТА, НЯМА МЕСТА И БИЛЕТИ[/pullquote_left]

Много хора се оплакват, че трудно се намират билети в транспорта. Масово си тръгват от страната. Това заяви Генчо Танев, който от 2006 година работи в републиката, член на Европейския съюз. В момента хляба си изкарва в  транспортна фирма, карайки пътно-строителна техника. Намира се в района на Ларнака, на 15 км от града.

Кипър бе застрашен от финансов колапс, но поне засега ще избегне изпадането във финансова недостатъчност. В началото на седмицата стана ясно, че правителството е съгласувало с финансовите министри от еврозоната спасителна сделка. Първоначално идеята бе налагане на данък върху депозитите на всички граждани. Впоследствие се стигна до консенсусното решение, че обложени ще бъдат само депозити над 100 000 евро. Останалите няма да бъдат пипани.

Аз нямам толкова голяма сума и ако се беше стигнало до такава ситуация, нямаше да ми вземат много. Има обаче българи, внасяли в кипърски банки много. Мой приятел е без работа. Не може да си изтегли пари за наема, а има в банката добра сума. Клоновете две седмици бяха затворени. Не могат да се изтеглят суми, независимо с какви разполагат. Руснаците, например, са направили много инвестиции в Кипър. Сега са притеснени, особено имащите милиони в банките, каза Генчо Танев.

Положението той описва като много лошо. Никакъв бизнес не върви, хората се страхуват, губят си работата. Преди повече от година започнали съкращения, но сега са още повече, а и заплатите са намалени. Понижават не само на чужденците, но и на самите кипърци. Магазините не работят както преди, защото няма никой в тях. Всички са отчаяни и не се надяват на нещо добро в близкото бъдеще. Бизнесът западнал, пазарите и борсите също. Дори имало такива, без пари за най-необходимите продукти. Има много, които дължат 6-цифрени суми на банките.

За създалото се положение хората обвиняват политиците. Както в България – опозицията кори управляващите и обратното. Все повече се засилват мненията, че трябва да излязат от Еврозоната, да започнат да работят отново с лири. Хората излизат на стачки и протести, но те не са толкова масови като у нас.

Обобщава, че до кризисното положение кипърците са си живели доста добре. Нямали никакъв проблем. Помни първите години, когато магазините били пълни, гражданите купували без да се замислят за доходите. Заведенията също се пукали по шевовете. Според него те са си сами виновни. Строят палати, а не нормални къщи. Един обикновен работник има къща за 250 000 евро. Разполага с две-три коли. Те не знаеха какво е безпаричие, но сега им дойде времето, заявява димитровградчанинът. [divider]

За фирмата, в която работи, казва, че има още един българин от Ямбол. Имал още познати от Русе, Сливен, Силистра, Кърджали, Хасково и Пловдив. Други димитровградчани не познава, но знае, че има много по различни места на острова.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук