Наша журналистка в САЩ: Убийството на Floyd отпуши събиран с години гняв

Преди президентските избори, настроения в двата полюса – за Тръмп и срещу него

контакти

Причината за протестите, предизвикани от смъртта на Джордж Флойд / George Floyd/, можем да посочим като събиран с години гняв срещу силите на реда, заради многобройните случаи на убийства на чернокожи. Така, синтезирано сънародничката ни Галина Петрова коментира събитията в САЩ от последните дни. Тя е от Димитровград, но от 10 години е  в Чикаго. Работи като журналист в BG VOICE – вестник за българите в САЩ и Канада, снима се и като модел, както сме писали.

Историята, накратко. 46-годишният афроамериканец от Минесота Джордж Флойд намира смъртта си на 25 май, при арест от полицая Дерек Шовин. Шовин слага коляното си на врата на Флойд, в продължение на над 8 минути. Според официалната версия, леталният край не е настъпил директно от задушаване, но независима аутопсия казва друго. Тогава се заговори за убийство. Шовин бе привлечен като обвиняем, а на по-късен етап и останалите участвали в ареста полицаи…  Смъртта на Флойд предизвика масови недоволства и ескалация на напрежението, не само в САЩ, но и в много други страни по света, които отново накараха мнозина да заговорят за расизма, но и за човешките права, като цяло.

Протестират различни хора, но вандалите са добре организирани от години

Проблемът с расизма срещу афроамериканци не е от вчера в САЩ. Той е дълбоко вкоренен в ДНК-то на американците и проявления на този расизъм има не само сред полицаите. Протестите и безредиците обаче са и своеобразна реакция към други фактори – като несигурността от наближаващата икономическа криза или дългия период на изолация заради COVID-19. Протестиращите са от различен пол, раса, възраст и класа, но онези от тях, които използваха в момента да вандалстват, са предимно от най-бедните. Това не е първият случай, в който се палят полицейски коли и се атакуват служители на реда, а тази група протестиращи са много добре организирани още от преди години, когато отново имаше национални протести. Тогава епицентърът на това недоволство беше Фъргюсън, припомня Галина Петрова.

Според нея, протестите се използват и с политическа цел, защото е много лесно да се манипулира публичният гняв в такава посока. Няма как да е иначе и заради предстоящите през ноември президентски избори…

Двуполюсните настроения предвещават интересна предизборна кампания

Двете партии – Демократическата и Републиканската, се възползват максимално добре. От една страна опонентите на президента Тръмп посочват, че никога напрежението не е ескалирало така, и че това се дължи на неговата спорна фигура, която разделя, вместо да обединява обществото. От друга страна, Тръмп използва момента да се затвърди през неговия твърд електорат и да покаже, че няма да се огъне под натиска. Настроенията са в двата полюса, предстои интересна предизборна кампания, казва сънародничката ни.

Chi-raq е положението, определи го в коментар преди дни Галина. Chi-raq идва от филма на режисьора Спайк Лий – за уличното насилие в Чикаго, което прилича на военна зона. В един момент се почувства точно като военно положение, казва тя – полицаите нападани, магазините разбити, националната гвардия пристигна, за да въдвори ред. Няколко дни след началото на протестите, ситуацията се поуспокои, но възстановяването на бизнесите в града ще отнеме седмици.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. пълна дезинформация и си намериха повод да отклонят вниманието от съществените проблеми. А защо не разкажат за белите убити от чернокожи?

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук