Начало на Страстната седмица. Велики понеделник – Христос изгонва търговците от храма

контакти

Страстната седмица е последната седмица от живота на Христос и последната от Великденския пост. Тя започва с тържественото му влизане в Йерусалим, представя последвалите страдания и завършва с неговото Възкресение, почитано тази година на 5 май. Всички дни в нея са обявени за Велики, в които се извършват специални служби в църквата.

Велики понеделник. Исус Христос влиза в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Изгонва ги, защото храмът е дом за молитва, а не място за търговия. Това е Вторият йерусалимски храм, построен на мястото първия – Соломонов храм…

Днес Православната църква поменува старозаветните патриарси Йосиф и Яков. Яков е баща на основателите на Дванадесетте израилски племена, син на Исаак, син на легендарния Авраам. Той е познат и под името Израил, а най-известен от синовете му е Йосиф, който се счита за предобраз на Исус Христос. По негово време евреите отиват в Египет, където са поробени, но успяват да устоят, за да започнат своя път.

На Велики понеделник се припомня притчата за безплодната смоковница, прокълната от Господ и изсъхнала. В древна Юдея и Израил смоковницата била символ на мъдрост. Изсъхването й означавало, че мъдростта е напуснала израилтяните. Тази смоковница символизира еврейската Синагога, осъдена от Господа заради безплодието си, както и всеки човек, лишен от духовни плодове. Като ни дава за пример смоковницата, Църквата ни насърчава да придобиваме добродетели в духовната борба.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук