НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ И ОЩЕ СРЕДСТВА, ИСКАТ ЖИВОТНОВЪДИ

newbeautyДа бъде създадена национална програма, която да гарантира възстановяване на животновъдството, в засегнатите от нодуларния дерматит територии, както и още средства, искат животновъдите в региона. Това стана ясно на пресконференция, на която бяха председателят на областния консултативен съвет на животновъдите в област Хасково Петър Митев, общинските съветници от „Да за Димитровград“ – Стефан Димитров и Стоян Христов.

Средствата на собственици на избити животни бяха изплатени, но те не са достатъчни. Исканията ни са те да бъдат обезщетени по следния начин: за телета до 1 година – 1000 лева, юници – 1500 лева, крави – 2500 лева биволи малачета до 1 година – 1000 лева, малакини – 1500 лева, биволи – 2300 лева. Средства Министерството на земеделието трябва да отпусне и за пропуснати ползи на фермерите. От 6 месеца до година те няма да имат право да гледат животни в засегнатите ферми. Имат и кредити. Настояваме за обезщетения и помощ, както и за безплатна психологическа помощ, защото травмата за собствениците на избити животни е голяма, коментира Митев.

Необходимо е да бъдат потърсени европейски средства, ако е възможно, за създаването на националната програма. Тя трябва да бъде съпътствана от гаранционен фонд, който да обезпечи кредитите на животновъдите, които ще теглят впоследствие за закупуване на животни. За целта е важно да има и грантова програма, посочи Стефан Димитров.

Той отправи критики към общини и държава, че не са взели предварителни мерки за неразпространение на нодуларния дерматит. Според изнесени от него данни, през 2013 г. няма наличие на заразата на териториите на България, Гърция и Турция. През 2014 г. огнищата в Турция са 803. През 2015 г. в Турция заразените места са 487, в Гърция – 117. Към момента огнищата в България за 13, в Гърция – 5, в Турция – 11. Специално за община Димитровград, засегнати са ферми във Воден, Черногорово, Брод, Крум, Радиево и кв. „Мариино“. Има съмнения за Добрич, но те още не са потвърдени или отхвърлени.

Предприетите сега мерки са успешни, но трябваше да се вземат още преди две години, когато се е изяснило, че близо до България има нодуларен дерматит по животните. Има няколко сектора, които ще бъдат пряко потърпевши – животновъдство, млекопреработвателни компании, колбасарски цехове, кланици, фуражни цехове, ветеринари, пчелари. 10 хиляди човека от област Хасково могат да загубят работните си места, каза още Димитров.

Пред медиите съветниците настояха да не бъдат прекратени договорите на засегнатите собственици на животни за пасища. Ако е възможно, цената за ползване да бъде намалена, имайки предвид форсмажорните обстоятелства. Компромис държавата трябва да потърси и по въпроса със субсидиите, смятат те.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук