Национален обект става бъдещата автомагистрала Русе – Велико Търново (видео)

Максимално бързо да се възложи проектиране на целия транспортен коридор до ГКПП „Маказа“, решиха министрите

Бъдещата автомагистрала от Русе до Велико Търново да бъде обявена за национален обект реши Министерски съвет. За това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков след правителственото заседание.

Обявяването на магистралата за национален обект ще улесни процедурите за одобряване на подробния устройствен план (ПУП) на трасето, ще доведе до по-бързи процедури за отчуждаване и ще увеличи възможностите за инвестиции. Решението е подкрепено от целия кабинет, каза арх. Шишков и допълни, че всички министри са се изказали положително, защото е общо разбирането, че трябва да се сложи  ред в проектирането и изграждането на пътища в България.

Вече са готови ПУП и идейният проект за автомагистралата от Русе до Бяла и обходът на Бяла – два от трите бъдещи участъка на автомагистралата. През следващата седмица ще бъде свикан Национален експертен съвет по устройство на територията, който да разгледа и одобри ПУП. След като това стане, ще може да започне процедурата за отчуждаване и изграждането.

Автомагистралата от Русе до Велико Търново е част от най-важния транспортен коридор север-юг, със значение не само за България, а за цяла Европа. Затова на правителственото заседание е взето принципно решение максимално бързо да бъде възложено проектиране на целия транспортен коридор до Граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Маказа“. С цялостното изграждане на магистралната мрежа амбицията е да се гарантира по-голяма безопасност на движението и по-голяма проходимост на пътищата в страната.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук