Находки с извънземен произход в иранската пустиня

Фрагментите може да са част от метеоритен дъжд

Ученият, който доби известност откривайки останките от метеорита, паднал в Русия през 2013 г., отново извади късмет. Виктор Грокховски водил експедиция в пустинята „Лут“ в Иран и сега се завръща с голямо количество извънземен материал.

Суровите условия и уникалният пейзаж на пустинята помогнали да се запази материалът, за който се смята, че произхожда от времето на раждането на нашата Слънчева система, преди около 4,5 милиарда години.

Групата от четирима геолози от Федералния Университет „Урал“ тръгнали в пустинята „Лут“ („Дашт-е-Лут“) да търсят доказателства за метеорити, подобни на този, който се вряза в атмосферата и с атрактивно огнено кълбо се разби над руския град Челябинск през 2013 г.

Четиримата, които работят за лабораторията „Екстра Тера Консорциум“, открили 13 кг метеоритен материал, от които поне 80% имат извънземен произход. Смята се, че фрагментите може да са част от метеоритен дъжд, тъй като най-малко 10 от събраните общо 70 проби са част от един и същи тип метеорит.

Учените вярват, че материалът датира от раждането на Слънчевата система преди около 4,5 милиарда години, но за да се потвърди това, са необходими още тестове.

Екипът на професор Горкховски ще бъде подпомаган от техни колеги от Университета Керман в източен Иран, един от двата региона, обхванати от пустинята „Лут“.

Половината от намерените фрагменти ще останат в Иран, а другата половина вече е в тестовата лаборатория в Русия. Виктор Грокховски е член на Комитета по метеоритите в Руската Академия на науките, мрежа от научни изследователски институти (по чийто модел е създадена и БАН) в цялата Руска Федерация.

Говорейки пред Sputnik News, Грокховски казва: Екипът успя да събере значително количество извънземен материал с подкрепата на иранските колеги от Университета „Керман“. В резултат на полевата работа бяха събрани 13 кг проби, които смятаме, че са от метеорит. Половината от фрагментите остават в Иран, другата половина е в нашата тестова лаборатория. Засега пробите се измерват и се вкарват в каталога.

За да определят възрастта на намерените фрагменти, учените трябва да разберат колко време материалите са прекарали на Земята, кога са се отделили от основното тяло и евентуално ще установят кога са се формирали в космоса. На базата на изследвания на изотопи, може да се определи приблизително колко време външното тяло на метеорита е било под формата на астероид.

Грокховски доби широка известност през 2013 г., когато поведе експедицията, която събираше и изследваше фрагментите на метеора, който експлодира над Урал в Русия. Това е най-голямата космическа скала, която удря Земята през последните 100 години. Тогава повече от 1600 души от района на Челябинск пострадаха от ударната вълна, която по изчисленията на учените, отговаряше на 20 пъти атомната бомба над Хирошима. Екипът тогава откри 53 фрагмента от метеора.

Източник: megavselena.bgПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук