За деня на археолога, показват нови находки в Исторически музей – Димитровград

Нови находки показват в зала „Археология“ на Исторически музей – Димитровград, по повод 14 – февруари, когато освен Ден на виното и влюбените е и Ден  на археолозите.

Уникална фибула и скулптурка на кон от античността, средновековно бронзово кандило и кръст енколпион са само малка част от ново представените предмети в зала „Археология”. Находките са открити  при спасителни археологически разкопки на обекти край с. Великан, които днес попадат под трасето на автомагистрала „Марица”. Сред тях има още псалия от кост /предмет за писане/, печат и други.

Всички предмети, включени във времената изложба „Димитровградска община от неолита през средновековието”, са преминали през реставрация и научна обработка. С  тази инициатива спазихме традицията в началото на сезона да обновим находките, включени в изложбата с нови не показвани до сега, посочва уредникът-археолог Нели Кръстева.

В края на миналата година Исторически музей – Димитровград  постави в специални витрини реставрираните статуя на богинята Изида и глава на сатир. Находките са датирани от ІІ в. и бяха открити през 2017 г. на „Светилище на нимфите и Афродита” край с . Каснаково, от екип ръководен от гл. ас. д-р Веселка Кацарова от Националният археологически музей /НАИМ/ – БАН.

Археолозите отбелязват празника си у нас от 1970 г. по инициатива на тогавашния състав на НАИМ – БАН.

Археологията е  хуманитарна наука, която изучава и документира миналото по останките от многобройни цивилизации и култури, живели в различни епохи на Земята. Тя обхваща периода от времето на първите каменни инструменти или 6 хил. г. пр. Хр. до най-новата епоха.

Дейността на археолозите отдавна не се свежда само до работата им на терен. Идеята е по откритите артефакти да се възстановят животът и вярванията на хората от дадена епоха.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук