ПРОУЧВАНИЯ ВИЖДАТ ГАЗ КРАЙ СВИЛЕНГРАД

Георги Манолов в руска газова станция
контакти

2D сеизмични проучвания и скални проби направени миналата година от показват около 3 млрд. куб. м. газ в няколко участъка в община Свиленград. Предстои извършването и на 3D проучвания и сондажи, които да потвърдят има ли такива запаси от синьо гориво, обявиха на брифинг в Областната управа министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и инж. Димитър Мерачев от „ Овергаз“. Увереност за оптимистичните прогнози дава и наличието на 24 газови находища и 3 нефтени на турската територия в същия блок „Тракия“, допълни областният управител Ирена Узунова.

Според енергийния министър разработката на такова находище ще позволи газоснабдяване в целия регион за дълъг период от време, и то на цена с 35% по-ниска от която и да е цена на доставка. 50% от концесионните договори за добив отиват в общината, подчерта Добрев. Той изрази надежда, че при оптимизиране на тръжните процедури за предстоящите проучвания, сондажите могат да започнат в края на тази година.

Към оптимистичния тон се присъедини и кметът на Свиленград Георги Манолов, според когото газовите находища са перспектива за хората в региона и биха помогнали Свиленград да се утвърди като добро място за живеене и инвестиции.

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук