Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!

контакти

„Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“. Това е мотото на национална кампания, свързана със Световния ден за борба с инсулта – 29 октомври. Тя се отбелязва под егидата на Световната организация за инсулт (WSO), съобщиха от Асоциацията за инсулт и афазия в България. Кампанията се подкрепя от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Националното сдружение на общините в България и много представители на българския бизнес.

Подкрепят я и много общини. В Хасково например, камбанарията до Монумента на Света Богородица с Младенеца в парк Ямача ще блесне в пурпурно синьо. В Димитровград, пък, подеха информационна кампания в пенсионерските клубове и болницата, брошури, информиращи за рисковите и симптомите на инсулта, има и в общинска администрация.

Освен симптомите на инсулта да бъдат разпознати, е необходимо предприемането на бързи и решителни действия, за да бъде спасен или предпазен от инвалидизация още един от нас.

Но инсултът е лечим, ако се реагира навреме. Когато някой получи инсулт, всяка изминала секунда е решаваща.

Основните признаци на инсулт са: увисване на лицето; слабост в едната ръка; затруднения в говора. Ако забележите признаци на инсулт, незабавно се обадете на линейка. Бързият достъп до болница спасява живота и подобрява възстановяването.

Допълнителна информация на фейсбук страница @stroke.bg  или на сайта на Асоциацията за инсулт и афазия www.stroke.bgПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук