Натъпкана с евро газова бутилка откриха в лека кола на Капитан Андреево

контакти

Натъпкана с еврови банкноти газова бутилка откриха в лека кола служители на митнически пункт Капитан Андреево. Това е и най-голямото количество валута, намерена в превозни средства, проверени в предходните дни, по информация на Агенция Митници.

Автомобилът пристига на българския митнически пункт на 27 септември. Управлявал го мъж с двойно гражданство – българско и турско, пътувал сам от България за Турция. Колата е селектирана за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура. При последвалата физическа проверка се установява, че газовата бутилка в багажното отделение е пригодена за тайник, в който са укрити пакети с еврови банкноти. Общото количество на откритата недекларирана валута е 522 710 евро, с равностойност 1 022 331 лева.

Ден по-рано на пункта пристига товарен автомобил с турска регистрация, превозващ стока от Великобритания през България за Турция, управляван от турски гражданин. След демонтиране на тапицерията, в задната част на шофьорската кабина инспекторите откриват 83 410 британски лири, с левова равностойност 187 468 лева.

По случаите са образувани бързи производства от разследващи митнически инспектори, под надзора на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград.

При третия случай, от 22 септември, е проверен автобус с водач турски гражданин. В превозното средство пътували втори шофьор, стюард и 12 пътници. Под шофьорската седалка е открит плик с 44 850 евро, с левова равностойност 87 718 лева. Установено е, че валутата е на стюарда. На нарушителя – 34-годишен турски гражданин, е съставен акт по Валутния закон.

Недекларираната валута при трите проверки е с левова равностойност 1 297 517 лева, поясняват от Агенция Митници.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук