Настъпва пълно слънчево затъмнение

контакти

Пълно слънчево затъмнение настъпва на 8 април. Това е второ затъмнение за тази година, след лунното от полусянката на Земята на 25 март.

Слънчево затъмнение настъпва, когато Луната закрива Слънцето. Днешното е интересно поради продължителната си фаза. От България и Европа то няма да бъде видимо. Наши учени и любители астрономи обаче се отправиха отвъд Океана. Милиони пък ще наблюдават по интернет или телевизионните включвания.

Явлението ще може да се наблюдава от Северна Америка – Мексико, Съединените щати, Канада и някои острови в Тихия и Атлантическия океан. В него влизат градове като Сан Антонио, Далас, Кливланд, Индианаполис, Бъфало и Монреал.

Продължителността на най-зрелищната фаза ще бъде между 1 минута и 4 минути и половина в различните райони, като най-дълго на затъмненото слънце ще могат да се наслаждават в Мексико. Частичните фази ще започнат в Тихия океан в 18:42:12 ч. българско време. Пълното затъмнение ще започне в 19:38:49 ч., също в Тихия океан. Максималната фаза на пълното затъмнение ще настъпи в 21:17:18 ч. в Мексико. Краят на пълното затъмнение ще бъде в 22:55:34 ч. – в Атлантическия океан, а на частичните фази – в 23:52:19 ч., също в Атлантика.

Подобно събитие е второто за тази част на света за последните 7 години. През 2017 г. американците пак се радваха на такова явление и тогава то пресече страната от Орегон до Южна Каролина. Следващото пълно затъмнение на американска територия ще бъде чак през август 2044 г. В Европа ще могат да го наблюдават по-рано – през 2026 г., в районите на Гренландия, Исландия, Испания, Русия и Португалия. Последното пълно слънчево затъмнение, наблюдавано от България, беше през 1999 година. Следващото, което ще може да се види от територията на нашата страна, ще е през далечната 2081 година.

Пълните слънчеви затъмнения дават възможност за изследване на слънчевата корона. Събират се и данни за това как се отразяват на поведението на животните и усещанията на хората. В процеса се включват и доброволци, които представят своите впечатления.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук