Настойка от прополис за засилване на имунитета

Грипната вълна отмина, но при смяна на сезоните, може да ни повали настинка, от резките смени на топло и студено време. Затова е хубаво да помислим за засилване на имунитета, за да не се налага да прибягваме до медикаменти. Ефикасно средство е настойката от прополис, която можем да се подготви и в домашни условия.

Прополисът, известен още като пчелен клей, е смолисто вещество, сред мощните натурални антибиотици. Пчелите го използват за строителен материал и дезинфекция на кошерите. Той има антибактериални свойства, използва се против гъбички и вируси.

За приготвянето на тинктурата са необходими около 50-на грама прополис. Той се разделя на парчета, които се поставят в тъмна стъклена бутилка или буркан и се заливат със 100 грама етилов спирт или силна ракия. Разтворът трябва да престои няколко дни на студено, като се разклаща периодично, след което се прецежда и се съхранява в хласилника. Екстрактът може да се подготви и с дестилирана вода, в която е поставен пчелният клей, приготвен на водна баня за около час или повече. Така се избягва спиртът и е по-подходящо за деца.

Профилактичната доза за възрастни е 20-30 капки, разтворени в малко течност – вода или сок, приемани сутрин на гладно. Ако е за лечение, приемът трябва да е преди всяко хранене. Дозата за децата е свързана с възрастта, като се добавят по една-две капки за всяка година. Например, ако детето е на 5 години, се добавят до 8-10 капки.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук