Настаняват първите потребители в Центъра за хора с деменция в Димитровград

Поетапното настаняване на първите потребители в Центъра за грижа за лица с различни форми на деменция в Димитровград започва от 15 септември, съобщиха от Общината. То е съобразено с противоепидемичните мерки, които са задължителни за спазване от социалните институции, предлагащи подобни услуги.

В центъра е осигурена среда, близка до семейната. Той е обзаведен и оборудван с всичко необходимо за подпомагане и повишаване качеството на живот на хората с деменция, осигурявайки сигурността и спокойствието за техните семейства .В него потребителите ще получат грижа и съдействие за постигане в максимална степен на самостоятелност, в комбинация с други социални, здравни и други подкрепящи/съпътстващи услуги, в съответствие с потребностите на настанените.

Настаняването се извършва в удобно и модерно обзаведени стаи за 2 потребители, разполагащи със самостоятелен санитарен възел и баня. Менюто на потребителите ще се изготвя от диетолог, а храненето ще се извършва в уютна столова. Центърът разполага и с напълно обзаведена кухня, където персонал и потребители ще могат да приготвят съвместно гозби. Ще се полагат и специализирани здравни грижи от две медицински сестри и лекар. В центъра ще работят 7 санитари, които ще се грижат за осигуряване хигиената на потребителите и помещенията. В терапевтичния кабинет потребителите, съвместно със социалния работник и трудотерапевта, ще могат да се занимават с любими за тях дейности, да гледат телевизия и др. Центърът разполага и със собствен озеленен двор за разходка и почивка. Осигурено е уютно и удобно място за среща със семейството, когато това е допустимо. За периода на изпълнение на дейностите по проекта потребителите няма да заплащат такса за ползването на социалната услуга.

Община Димитровград изгради Центъра за настаняване от семеен тип на възрастни хора с деменция след основен ремонт на помещения от бившата АТЗ болница. Това стана в периода от януари 2019-та до април 2020 г., в изпълнение на договор за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж”.

Капацитетът на центъра е за 15 потребителя. Реализацията на дейностите по проекта стартира от месец април 2021 г. До момента са извършени доставка и монтаж на оборудването и обзавеждането, прием на документи и предварителна оценка на потребностите на подалите заявления потребители, подбор, назначаване и обучение на персонала. Разработени са още пакет от вътрешни правила, регламентиращи дейността и предоставянето на услугата.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук