Насекомите са добра алтернатива за менюто, казва директор в Агенцията по храните

контакти

Насекомите за нечувствителните групи и ако са безопасни, са добра алтернатива като храна, посочва пред dir.bg д-р Иван Генчев, директор на Дирекция „Контрол на фуражите и страничните животински продукти“ в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Използването на насекоми е допълнителен източник на протеини. Този източник би бил полезен в бъдеще за един свят, който има нужда от протеини, казва личното си мнение д-р Генчев.

Според него, те могат да влязат в диетата на потребителите, но при изрично упоменаване на етикетите и осъзнат избор, че доброволно са избрали храна, в която има вложени насекоми. По думите му, преди години е бил одобрен брашненият червей. Сега има последно изменение и са добавени нов вид насекоми.

Правилата за пускането на пазара в рамките на Европейския съюз на нови храни, в това число и насекомите, са разписани в Регламент 2015-22-83. Правилата за регулация се прилагат от всички 27 държави членки, като задължение на Европейската комисия е да разрешава новите храни и да актуализира списъка в тях. Т.е. насекомите вече са включени в списъка за нови храни. Условията, при които така наречените „ядливи насекоми“ могат да се употребяват като съставка в храни, се определя индивидуално за всеки вид насекомо и в кои храни може да бъдат включени. Това може да се види в списъка на Европейския съюз, който се актуализира от Комисията и който е публичен. Насекомите се използват и като фуражна суровина, но те се разглеждат от друго законодателство и тяхното разрешаване се извършва по отделна процедура от тази, която е за храни. На този етап не разполагаме с информация за интерес от страна на български производители да влагат насекоми в храни, казва в интервю за plovdiv24.bg д-р Иван Генчев.

Домашни щурци и ларви на брашнени бръмбари ще бъдат разрешени като храна в Европейския съюз съгласно нови разпоредби, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Домашните щурци могат да се консумират замразени, сушени или на прах от 24 януари, а използването на ларви на брашнения бръмбар в храната е разрешено от 26 януари. Подобни правила вече съществуват за мигриращите скакалци и ларвите на жълтия червей.

Европейската комисия в момента разглежда други осем молби за разрешаване на консумацията на продукти от насекоми, тъй като производителите трябва да кандидатстват за разрешение за всеки вид насекомо, който искат да пуснат на пазара.

Храната, съдържаща насекоми, трябва да бъде обозначена като такава в ЕС, включително името на вида.

Според оценката на Комисията, домашният щурец и ларвите на брашнените бръмбари са безопасни за консумация от хора, но могат да представляват риск за страдащи от хранителни алергии.

Насекомите се считат за питателни и богати на протеини и са част от традиционната кухня в много страни. Те също така могат да допринесат за устойчива диета, тъй като могат да бъдат отглеждани със сравнително малко ресурси.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук