НАСА с мисия да докосне Слънцето

контакти

НАСА обяви първата си мисия до Слънцето. Амбициозният проект се нарича „Слънчева сонда Плюс“ и трябва да стартира през лятото на 2018 година. Резултатите ще предоставят важна информация за масовите коронарни изригвания, които предизвикват геомагнитни бури.

Пресконференция за предстоящата мисия беше проведена в университета в Чикаго. На нея присъства и известният учен доктор Юджийн Паркър, чиито проучвания в областта на астрофизиката дават ценна информация на учените. Настоящата мисия до Слънцето е плод на 16-годишна работа на астрофизици и инженери. Най-общо казано, сега те се надяват да узнаят тайните на слънчевата корона.

От началото на работата на доктор Паркър сме постигнали много успехи. Но не сме отговорили на ключови въпроси, като например, защо слънчевата корона е по-гореща от повърхността на слънцето, посочва Никола Фокс, университет „Джонс Хопкинс“.

Ето защо НАСА изпраща космически апарат, който един вид да „докосне“ Слънцето. Изразът е точен дотолкова, доколкото сондата наречена на името на доктор Паркър ще достигне на рекордно близките 6 милиона километра до звездата. Мисията, която струва около милиард и половина долара, може да промени радикално нашето разбиране за Слънцето.

Източник: БНТПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук