Народът почита Света Петка като майка-закрилница

На 14-ти октомври Православната църква отбелязва паметта на българската светица Петка Търновска, когато честваме Петковден. Св. Петка е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят.

Народната почит към св. Петка е твърде голяма. Народът ни я нарича „майка-закрилница“ и в дни на мъка отправя горещи молитви към нея, пише Българската православна църква /БПЦ/.

Не е напълно известно дали родителите на преподобна Петка са от Търново, но положително се знае, че те са българи, живущи в равна Тракия (в град Епиват през X-XI в.), където и досега (Малко Търново, Лозенград, Одрин и др.) живеят преселници от Търново. Родителите на преподобна Петка били трудолюбиви, заможни, строги и благочестиви християни. Те имали освен Петка още и син (по-голям неин брат), който по-късно приел монашество под името Евтимий и достигнал до висок пост – епископ. (Неговите мощи се прославили с благоуханно изтичане на св. миро).

Преподобна Петка от дете се отдала на усилено изучаване на Свещеното Писание и всячески помагала на нуждаещите се.

Скоро след смъртта на своите родители преподобна Петка обходила най-известните пустини и места, където се подвизавали велики Божии угодници – ходила в Египетската пустиня, била около Ираклия, Константинопол, Палестина.

В Палестина (в Йорданската пустиня, където тя се подвизавала в продължение на 25 години пустиннически живот, след този в киновийния женски манастир) през време на усърдна молитва Божи глас й наредил да се върне в родното си място, което тя и сторила. Там скоро се поминала, без някой да знае нейното минало, допълват от БПЦ, на страницата на която може да прочетете житие на Света Петка.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук