Народният представител Виолета Желева: Протестът е за националното ни достойнство

БСП има потенциал да управлява. Доказателства са активността ни и адекватните предложения, които непрекъснато правим

 • Г-жо Желева, протестите са гореща тема. Ще затихват ли или ще станат по-мощни? Ще се стигне ли, според Вас до оставки?
 • Въпреки че министър-председателят преди дни обяви нов пакет от антикризисни мерки, ответната реакция на протестиращите бе точно обратната и те станаха по-многобройни. Преди няколко дни в София се проведе един от най-мащабните протести, когато се събраха близо 100 хиляди души. Такива имаше и на много други места в страната. Недоволството на хората не е за 50, 100, 200 или 300 лева, протестът не е ляв, десен, червен или син. Те са обединени и стоят зад една цел – оставките на правителството, начело с премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Наричат ни тулупи, мисирки и ни се обяснява, че когато си прост, е по-лесно. Ние обаче не сме прости и на всички ни писна! За нас е недопустимо такъв човек да стои начело на държавата и да заприличва тя на нечисто място. Протестът е за националното ни достойнство!

Борисов печели време, но служебно правителство ще гарантира честни избори

 • Как мислите, предложените от правителството мерки адекватни ли са или по-скоро, управляващите целят да потушат недоволството до изтичане на мандата?
 • Опитва се да спечели време, за да няма предсрочен вот, какъвто е страхът на управляващите. Едно служебно правителство обаче ще гарантира провеждането на честни и прозрачни избори, каквото е желанието на протестиращите. По предложените мерки имаше изслушване на трима министри в Народното събрание. Не чухме нищо удовлетворително, в голяма част обявеното е по-скоро пожелателно. Това не са антикризисни мерки, а предизборни мерки. Няма да коментирам подаянията към пенсионерите. Това не е антикризисна мярка, а новата бюлетина на управляващите – 50 лв. на месец за пенсионерите, с която искат да купят бъдещето на внуците им. Досега утвърдените мерки отдавна не оправдаха очакванията на хората. В мярката 60/40 са заложени 1 млрд. лева, от които усвоени са едва 170 млн. лева. Голяма част от фирмите фалираха и не можаха да се възползват. Нула лева от обещаната помощ са получили към момента малките и средни предприятия… Сега ни предлагат нещо ново, което най-вероятно, ще е същото, защото част от мерките ще бъдат реализирани към края на годината. Вече, 4 месеца след пандемията, нямаме реална подкрепа от държавата към наистина нуждаещите се. Къса се и тънката червена нишка между различните помощи. Има едни пари, които се хвърлят в няколко сектора и не се знае каква е цялостната визия. За съжаление, това отново ще е прах в очите на хората и както казах – печелене на време, до изборите.

Процесите в БСП са оздравителни.  Ще сме в добра кондиция за вота

 • На динамичния вътрешнополитически фон, кажете няколко думи и за процесите в БСП? Как върви организацията за избор на партиен председател?
 • В област Хасково конференциите приключиха, в страната остават още няколко и приключва процедурата по номинации. В медиите се тиражират какви ли не неща, в опит да превърнат избора в битка, с обиди на лична основа, което аз не приемам. Според мен, кампанията за избор на председател  на партията ще е като оздравителен процес, в които ще се чуят критиките, ще се изгладят различията и откроят целите. Това ще спомогне на БСП да бъде в по-добра кондиция за предстоящите избори.
 • Избори ще има, независимо редовни или предсрочни. На какви послания ще разчита Левицата и има ли потенциал да управлява?
 • България се превърна в завладяна държава, паралелна държава, в която властта търгува с влияние. Адмирирам президента за ясното послание, че разрасналите се пипала на мафията и мутрите са основният проблем на страната ни. БСП може да бъде първа политическа сила, ако назове ръководителите на паралелната държава и се предпази от зависимостите. Имаме потенциал да управляваме. Категорично го вярвам, тъй като наши предложения и мерки, в периода на извънредното положение и епидемична ситуация бяха приети от управляващите. Първоначално, ги отхвърляха, а сега ги представят като свои. Разковничето е, че не е важно само какво предлагаш, но и как ще го реализираш, и какъв ще е контролът. В противен случай, парите няма да се усвоят както трябва или ще отидат не където трябва. Сегашният модел на управление създава такива рискове, затова трябва да се разграничим от него.

За отровата в Марица и есемесите – следствена тайна с два аршина

 • Как ще коментирате проблема с изливане на опасни вещества в Марица?
 • Има вече информация откъде, най-вероятно, е дошло замърсяването, но в цялата ситуация ми е странно защо три дни се спестяваше от какъв тип е, с довод, че е следствена тайна. От друга страна, свидетели сме как доказателства, под формата на есемеси, които би трябвало да са следствена тайна, се публикуваха обилно. В случая с Марица, бе заявено, че в колектор на реката има завишения над 350 пъти на определени вещества, в същото време казаха, че повърхностните води са чисти. За това колко е сериозен проблемът, сочи фактът, че цялата държавна машина се задейства. Обезпокоителното е, че в прав текст казаха, че ако кравите не са минали оттам, нямало да стане ясно, че са измрели заради излети отровни вещества. Което можеше да постави пред риск хиляди граждани. Основателен е въпросът ставало ли е това и преди, колко често, как се следи чистотата на водата по река Марица и на кладенците, водоснабдяващи населените места, дали контролът не е много занижен? За да се осъществи навременен и качествен мониторинг на водата в Марица и подпочвените води, захранващи кладенците по поречието й, е необходимо да се създадат автоматични мониторингови станции. Кога и дали това ще бъде направено, ще ни отговори министър Емил Димитров през новия политически сезон.

Разликите в състоянието на ВиК операторите не оправдава единна цена на водата

 • Темата питейна вода поражда и друг въпрос – очакваното повишение на цената в Димитровград и други населени места. Доколко е оправдано?
 • Още, като бях общински съветник в предходния мандат, се обявихме против присъединяването на ВиК – Димитровград към Асоциация по ВиК – Хасково, защото вероятно ще доведе до повишаване на питейната вода. А обещанията за огромни инвестиции, стана ясно, няма да се случат, ще се инвестира след 2023 г. в места с население над 10 000 души, в което попада само градът. Рано или късно, ще плащаме единна за областта цена. Примерно, ако плащате 20 лева месечно за питейна вода, то след няколко месеца ще е 38 лева или почти двойно, защото цената на водата в Хасково вече е 3.50 лв. за кубик. Това не е оправдано и въпросът е: Кой ще носи отговорност за драстичното увеличение на сметките ни? Всички сме виждали клипове на граждани в социалната мрежа – каква вода тече понякога от крановете, което е свидетелство за качеството й. В същото време, всички от  област Хасково ще плащаме една от най-скъпата вода в страната….

Парламентарният сезон с три думи – пандемия, скандали, записи

 • И за финал – преди парламентарната ваканция, каква е равносметката ви за изминалия политически сезон?
 • Този политически сезон няма как да го сравняваме с нито един от предходните, защото беше белязан от коронавируса, оказал влияние във всеки един сектор. Ако трябва с три думи да го определя, това са – пандемия, скандали, записи. Основно, те не позволиха в кризата обединението на политическите сили, за да бъде подобрен, доколкото е възможно, животът на хората. Парламентът бе делегитимиран, но имаше и добри предложения, които съм защитавала през сезона и вярвам, ще станат факт. Сред тях – увеличението на минималното обезщетение за безработица, увеличаване на възнагражденията – до минималното записано в Колективния трудов договор, за медицинския персонал в детско и училищно здравеопазване… Така че има неща, които с колегите отстояхме при дебатите в парламентарната зала и има надежда, че ще станат реалност.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук