Народният певец Тенчо Тенчев: Празникът на будителите извисява духа на българина

Прогресът е важен, но трябва да помним личностите си и добрите примери от славната ни история

Тенчо Тенчев е певец на народни песни от близо 15 години. Роден е на 9 октомври 1986 г. в Димитровград. Живее в село Злато поле, където, от близо 8 години е секретар на читалище „Просвета 1921“. Ръководител е и на детска вокална група за народно пеене „Златополче“. Завършил е „Народно пеене“ в СОУ „Васил Левски“. Носител е на призовете „Пазител на традициите“, „Фолклорен глас на годината“, печелил много отличия от различни фолклорни конкурси през годините.

Районният празник „Поклон будители народни“ ще бъде организиран днес в Злато поле. Той ще се проведе в салона на читалището от 15:00 часа. Ред прояви са организирани и на много други места в община Димитровград, за да бъде отбелязан Денят на народните будители.

 • Течно, като млад човек, как възприемаш, празника на народните будители?
 • Това е един от най-светлите български празници и трябва да го честват хората от всички поколения. Свързваме го с велики имена, като светите братя Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Иван Вазов и още много други, които не трябва да забравяме. В Деня на народните будители трябва да отдадем почит на тези личности, допринесли изключително много за нашата култура
 • Какво ще включват празничните проявим в Злато поле днес?
 • Ще включат най-разнообразна фолклорна програма. Новото е, че ще ни гостува театрален самодеен състав – „Ехо от Сакар“, от читалище „Изгрев 1928“ от село Сладун. Той ще представи пиесата „Да се завърнеш в бащината къща“, по мотиви от пиесата „Земетръс“ на Илко Иларионов, която ще бъде гвоздеят на програмата. Златополското читалище е имало голям театрален състав, но от доста години няма. Затова днешният празник е изключително важен за мен, защото може да постави основите за много нови добри неща. Каня всички да станат част от нашия празник.
 • Доколко актуален е Денят на будителите в днешно време?
 • В днешно време трябва да си спомняме за великите ни личности, някои от които са и от световна величина и дават пример на всички след тях. Имаме огромна необходимост от това, защото духът на българина е малко сломен, но когато си спомняме за будителите, той се извисява.
 • Празникът на народните будители, като че ли, се отбелязва повече по малките населени места, а в градовете отшумява?
 • Не бих казал, че е точно така. Отбелязва се и в много градски читалища и училища, например. Или поне на мен така ми се струва и иска. Но е истина, че в големите градове не се отдава нужното уважение. По този въпрос трябва да се помисли, защото трябва да съхраним традициите за по-младите, независимо къде живеят.
 • Кои според теб са съвременните будители?
 • Сред тях са читалищните самодейци, защото въпреки трудностите, успяват да отделят от времето си, за да предават обичаите. Те се борят да запазят културата, бита и фолклора на българина и намират поле за изява.
 • Как успяват да се справят, в период на упадък на ценности?
 • Справят се, като включват в дейностите децата и подрастващите. Изконните ценности са запазени в много от населените места. Затова има надежда, че можем да променим нещата към по-добро. Но за постигането на тази цел, трябва да популяризираме повече българските празници, а не чуждите.
 • Ти си певец на народни песни, а фолклорът е основна част от културната ни традиция. Как се отнасят младите към творчеството ти?
 • Радват се когато запея и винаги се хващат на хорото. Забелязвам, че има завръщане към българските народни песни и танци и това ми доставя голямо удоволствие. Виждам го на всички организирани от нас празници, както и когато ходим по участия.
 • Как човек да балансира – хем да е част от новото, хем да е по-близо до корените си?
 • Освен да гледаме напред, трябва да се обръщаме и назад. Светът се развива с бързи темпове, но не трябва да забравяме корените и славната ни историята, защото ще загубим добрите примери, които ще ни направят по-успешни в прогресиращото общество.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук