Народен представител от Хасково, сред вносителите на проекта за увеличение на пенсиите

Пенсиите да се актуализират върху сума от 889,90 лв., което е средно месечния осигурителен доход за 2018 г.
Актуализацията да е валидна за всички пенсии, отпуснати до края на 2019 г.
Преизчисляването да се извърши само в случаите, когато това е по-благоприятно за лицето.
Преизчисляването на пенсиите да се приложи от 1 септември 2021 г.
Това са основните точки в Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, предложен от адв. Меглена Гунчева и колегите и от парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“, информират от там.
Като мотиви за инициативата са посочени:
Благоприятно отразяване на актуализацията на 1 милион и 570 хиляди български граждани с пенсионно право. В същото време Законопроектът изрично гарантира, че останалите пенсионери няма да бъдат поставени в по-неблагоприятно положение от сегашното.
Според данните на Националния статистически институт /НСИ/ 1100 000 български пенсионери получават доходи под прага на бедност. С проекта се разширява и достъпът до финансова подкрепа за хранителни продукти в размер на 120 лв., като от нея ще могат да се възползват над 733 000 пенсионери, които сега са с минимална пенсия до 300 лв., мотивират се още от Изправи се БГ! Ние идваме!
Пълния текст на законопроекта можете да се види на парламентарния сайт:Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук