Народен и православен празник. Честит Димитровден!

контакти

Димитровден е народен и православен празник, отбелязван на 26 октомври, в памет на Свети Димитър.

Светецът е роден в Солун през 3 век. Назначен е за управител на града, пост, на който преди това бил баща му. Димитър обаче открито изповядвал християнската вяра, което не се харесвало на императора. Заради това е хвърлен в тъмница, където бива убит с копие по време на молитва. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а хората започват да го почитат като покровител на Солун.

Според народните представи, днес е началото на студа и зимата, покровителствани от Свети Димитър. По традиция, тогава започват годежите и сватбите, а момите извиват хоро пред ергените и техните родители.

На 26 октомври празнуват Димитър, Димитрина, Димитрия, Дима, Димо, Митко, Димчо, Димана, Дима, Димо и др. Празник имат също архитекти, проектанти, строители, ковачи… Честит Димитровден на всички!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук