НАРИЧАТ НА ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ ПЛОЩАД В ДИМИТРОВГРАД?

контакти

Да бъде именуван площадът на бул. „България“ в Димитровград, пред „Планета Пайнер“, на първия демократично избран президент на Република България – д-р Желю Желев. Такова предложение правят председателят на Общинския съвет Стефан Димитров и общинският съветник от коалиция „Да за Димитровград“ Калинка Монева. Предстои разглеждането на докладната на председателски съвет и евентуалното и включване в дневния ред на сесията другата седмица.

На 30 януари ни напусна завинаги д-р Желю Желев. Неговият дисидентски път мина през много трудности в чисто човешки план, но той не се прекърши и никога не промени принципите си. Назначаван, уволняван, изселван, д-р Желев е човекът, който може да бъде пример за честност, почтеност и твърдост при отстояване на политическите убеждения, коментират Димитров и Монева.

Jelu-JelevВ доводите те изтъкват заслугите през годините на Желю Желев. Сред тях – защитата на гласността и преустройството, осъществяване на прехода, без да се пролее кръв или да пострада етническия мир, отмяна забраната за софийско жителство на хора, родени в провинцията и т. н.

Събитията, състояли се на този площад имат някаква, макар и непряка, но сантиментална връзка с д-р Желю Желев. Нека мястото най-после получи своето име, се казва още в доводите. Основен паралел вносителите правят с първия демократичен митинг в Димитровград, на 25 ноември 1989 г. и последвалите го. Пропуснато е, обаче, че макар и не на най-първите демократични прояви, д-р Желев е говорил от трибуната на площада.

Дебатът за името на площада има дългогодишна история. Хората го наричат с различни имена, никое от които не е официално. През 2010 г. Стефан Димитров, тогава кмет, направи опит да попълни празнотата. Предложението бе площадът да се казва „Поезия“. Две постоянни комисии не го харесаха и дадоха свои варианти. Възникна обсъждане в хода на което Димитров оттегли докладната. Пет години по-късно настоящата докладна е резолирана до постоянните комисии към ОбС „ТСУ, строителство и комунални дейности“ и „Законност и обществен ред“. От първата са се въздържали, втората ще заседава днес.

office2 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук