НАП: ОТ ДНЕС ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ ПО 4 ОТДЕЛНИ СМЕТКИ

контакти

От днес плащаме данъци и осигуровки по четири отделни сметки, а не както беше досега в т.нар. единна сметка, напомнят от офиса на НАП в Хасково.

Това означава, че за да внесем данъци, социални осигуровки, здравни осигуровки и вноски за втора пенсия, се попълват четири платежни нареждания с четири отделни кода, като сметките и кодовете са публикувани на страницата на Националната агенция за приходите. Досегашният общ код, който се ползваше за плащане при действието на единната сметка, се закрива. Промяната се налага заради спешни изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, направени заради отмяната на единната сметка от Конституционния съд.

От офиса уточняват, че образците на платежните нареждания не се променят след измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/. Както и досега, в тях се попълва задължително информация за лицето и наредителя, код за вид плащане и сумата с цифри и думи. Не е необходимо да се посочва за кой период се отнася плащането, защото при постъпване на сумата, тя ще бъде обвързана със задължението с най-ранен падеж.

Сроковете за плащане на публични задължения, събирани от НАП, не се променят във връзка с измененията в ДОПК. Данъкът върху доходите на физическите лица трябва да бъде внесен до края на април, а корпоративният данък за фирмите трябва да бъде платен до края на март.  

[box_info]Инж. Албена Желязкова – консултант недвижими имоти, строителство, земеделски земи 0888 46 68 13  [/box_info] Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук