НАПРЕЖЕНИЕ В ДИМИТРОВГРАД, СЛЕД СМЕНИ В СЕКЦИОННИ КОМИСИИ

контакти

Напрежение възникна на президентските избори в Димитровград, след замествания в състави на Секционни избирателни комисии /СИК/ от квотата на „Атака“. Направени са смени в 32 секции, по решение на Районната избирателна комисия /РИК/, в събота.

Лошото е, че никой от подменените не е бил информиран за това. Те идват в началото на изборния ден, когато разбират, че са заменени. Това коментира Веселин Караджов, от квотата на „Атака“, който е сред заменените, като заместник-председател на СИК, с номер 17 в училище „Алеко Константинов.

veselinkaradjovКазусът е сериозен, защото сменените са участвали в запечатването на урните и подготовката за началото на изборите. Решението за подмяната е на Диана Димитрова, упълномощен представител на партията за област Хасково. Никой не може да се свърже с нея. Тя отишла вчера в РИК и представила новите членове на СИК, казва Караджов, според който те са от НФСБ. По думите му, именно Димитрова е трябвало да уведоми за промяната, но тя не го е направила.

Пред подобен проблем се оказа Росица Чолакова, сменен председател на 15-та СИК в същото училище. Казаха ми да стоя, да стои и новият председател и да чакаме. Новите представители в секционни комисии нямат официални документи от РИК. Показват само искането за промяна. Не се знае дали няма да се опропасти вотът на гласувалите, заяви Чолакова.

Според нея, спречквания са довели до направените промени. Същото, в социалната мрежа, потвърди и Караджов, който определи постъпката като срамен акт, предизвикан от вътрешнопартиен раздор.

В същото време, изказване направи и новият председател в секцията Каньо Колев. Той размаха пред медиите удостоверението от РИК, че има пълното право да заеме председателското място в 15-та СИК.

В коментарите се включи кметът на Димитровград Иво Димов, който гласува на същото място. Не бива партиите толкова елементарно да действат. За мен е неприемливо в последния момент да се правят промени. Градоначалникът подчерта, че ще се поиска разясняване на ситуацията от РИК и ЦИК.

От районната комисия подчертаха, че са взели решението за подмяна, тъй като упълномощеният представител е имал право да го направи.

След заявлението, сме излезли с решението, на база на което са издадени удостоверенията. Друг е въпросът хубаво ли е това да се прави в последния момент. Всичко е легитимно, каза председателят на РИК Георги Димитров.

Според него, няма пречки един член на СИК да бъде заменен от друг, при представяне на удостоверение. Димитров увери, че подмяната няма да се отрази на легитимността на вота на гражданите. Подменени членове са участвали в подготовката на изборните помещения, но тогава е имало и представители от други квоти, подчерта той. Димитров допълни още, че за РИК е важно, че подмяната е станала по правилата и не се интересува от това новите членове от коя партия са.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук