Напред и нагоре: Президентът на „Саяна“ – Хасково за амбициите на клуба

Винаги съм бил част от футбола, споделя Атанас Стефанов

контакти

Футболен клуб „Саяна“ – Хасково е в подножието на върха в Югоизточна трета лига, след завършването на есенния полусезон. С 44 точки се намира на трето място в класирането, на първите две са тимовете на „Несебър“ и Спартак 1947“ – Пловдив, с по 46.

В началото на януари отборът поднови тренировките и изигра няколко контролни срещи. Стартира със загуба от „Марица“ – Пловдив (0 : 2), но последваха победи срещу „Левски“ – Карлово (1 : 0), елитния „Берое“ – Стара Загора /като гост/ (1 : 2), втория отбор на „Ботев“ – Пловдив /също като гост/ (0 : 2). В последната контрола, изиграна тази събота, отстъпи с 0 : 2 на „Загорец“ – Нова Загора.

На 10 февруари „Саяна“ и „Димитровград 1947“ ще се изправят един срещу друг в областен финал за Купата на аматьорската футболна лига, в която се съревновават отбори от трета и четвърта дивизии. Победителят ще играе с представител от друга зона. Накрая остават четири отбора от Югоизток, Югозапад, Северозапад, Североизток, своеобразни полуфинали. „Саяна“ има традиции за тази купа, миналата година отстъпи на финала, по-миналата бе на полуфинал.

Доброто представяне, не само сега, но и в предишни години, потенциалът, амбициите, станаха причина да потърсим президента на ФК „Саяна“ Атанас Стефанов, за коментар на бъдещите планове.

На първо място, амбицията е отборът да играе красив футбол, да показва игри, които биха върнали публиката на стадиона. Стъпка по стъпка градим, в последните години имаме превъзходство и всеки се съобразява с нашия отбор. Завършваме на челните места и това е добър атестат за нашата работа, коментира Атанас Стефанов.

Всичко започва преди малко повече от 10 години, когато е създаден ФК „Извор“ – Горски извор, успял да влезе във „В“ група (Трета лига)… През 2019 г. клубът сменя името си и започва историята на „Саяна“, с подкрепата на спонсора и на Община Хасково. Така тимът става представителен за областния град, където има и други отбори, играещи в по-долната – четвърта дивизия.

Стефанов бе президент на ФК „Извор“, какъвто остава и в „Саяна“, като председател на Управителния съвет. Той разказва, че заедно със Желязко Вълчев, от Горски извор, решават да направят по-силен отбор, който да влезе в третото равнище на българския футбол, както и става, след бараж срещу „Асеновец“. И така клубът е за четвърта година в Трета лига – един път като „Извор“ и три пъти като „Саяна“…

Ако завършим на първо място в класирането, плановете ни са да използваме правото си за участие в „Б“ група. Малка е разликата от две точки и шансът да го постигнем е налице. Имаме силите и възможностите, макар участието ни в по-горното първенство да не ни е някаква фикс идея и на всяка цена, казва президентът на „Саяна“.

На 17 февруари ще е първият мач за хасковския футболен тим от пролетния полусезон, с гостуване на „Атлетик“ – Куклен. Подготовката върви нормално. Привлечени са трима нови футболисти. От казанлъшкия „Розова долина“ се присъединяват Надим Ангелов и Стоян Иванов, както и вратарят Богомил Цинцарски.

Комплексен е проблемът, че няма достатъчно качествени футболисти и това се отразява на националния отбор, смята Атанас Стефанов. Според него, един от основните проблеми школите да не произвеждат достатъчно качествени футболисти е свързан с правилото, че съответният отбор трябва да има 90 минути в игра минимум трима футболисти до 23 години. Той е на мнение, че възрастовата граница трябва да бъде намалена последователно – до 21, до 19 години, защото целта на „В“ група е да играят по-млади футболисти и да придобиват опит, след което да бъдат забелязвани от по-големите отбори. В „Б“ група на терена трябва да бъдат двама, до 21 години.

Атанас Стефанов е преминал през всички гарнитури на димитровградския футбол. В зоналната областна група дълги години е играл за отбора на Горски извор. Сред учредителите е на ФК „Химик“, чийто приемник е ФК „Димитровград 1947“.

Винаги съм бил част от футбола, преди като играч, после и в организационен план, споделя президентът на „Саяна“ – Хасково.

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук