Направи си сам: Капани от бутилки ловят най-малко по 1000 оси

[quote]ВАРИАНТ С ОТРОВНА РИБА МОРИ И ПОКОЛЕНИЕТО НА НАСЕКОМИТЕ[/quote]

Как да ловим осите? На този въпрос отговаря до  голяма степен председателят на пчеларското дружество в община Димитровград Руси Вълев. Той показва и разказва за механизма на капан от пластмасова бутилка, който е изключително лесен за майсторене в домашна обстановка. Направата е проста. Взема се бутилката и се отрязва горната 1/4, след което гърлото се обръща навътре към останалата част, а периферията се облепва с тиксо /както на снимката/. Вътре се налива около 1/3 сладък сироп – две части вода, една част захар, по една супена лъжица мед и винен оцет. Миризмата привлича осите вътре, които като влезнат, не могат да излязат. В една от бутилките има най-малко 1000 оси, срещат се и стършели, казва Руси Вълев.

Както вече писахме, по време на цялото лято популацията от оси е изключително висока. Увеличила се е значително бройката на ужилените, посещаващи Бърза помощ. Информацията от пожарната е, че тази година има завишен брой сигнали на граждани, оплакващи се от жилещите насекоми.

Председателят на пчеларското дружество посочва още два капана за жълто-черните нашественици. Единият е от мрежа, подобен на този с бутилките. Другият е по-различен като тип. Не действа толкова бързо, но е по-ефикасен. От специализиран обект се купува отрова за оси и подобни насекоми, която се разтваря във вода. В течността се поставя да постои прясна сурова риба. След известно време тя се изкарва и се слага в съд. Осите веднага налитат на нея. Важно е да се подчертае, че жилещите насекоми консумират от отровата чрез рибата, но отнасят от храната и на ларвите в гнездата. Така ефектът е висок, защото пряко рефлектира върху поколението. Трябва обаче върху съда да има мрежа, за да нямат достъп котки и кучета, например.

Има още един вариант – използване на нафта или газ.

ПРИЧИНИ ЗА НАШЕСТВИЕТО

Биолозите обясняват факта за по-голямото количество оси със сравнително дългата зима. Това възпрепятствало голяма част от прелетните птици, които са естествен враг на осите, да дойдат на наша територия. Последното довело до нарушаване на баланса и увеличаване на популацията многократно в цялата страна, обяснява Руси Вълев. По думите му голяма част от птиците са тръгнали през периода около пролетта, стигнали около Египет и Южна Европа, но не предприели втори полет.

Що се отнася до врабчетата, той потвърди, че намаляващата популация през годините играе също решаваща роля. Тези птички не са прелетни. Има обаче друг проблем. Според Руси Вълев, за намаляващата им бройка основна роля играят пестицидите. Те не убиват врабчетата, но се отразяват на половата им система. Или не снасят яйца, или част от поколението има израждания.

osi-kapani-2

За всяка болка има лек – Аптека ГЕЧЕВ – Димитровград, булевард „Трети март” – 9Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

4 КОМЕНТАРИ

  1. Семейство Добреви благодарят на Руси Вълев за това,че успя да унищожи старо гнездо на стършели в комина на вилата им.Нека да е жив и здрав той и семейството му.

  2. СПАСЕТЕ МЕ МОЛЯ ОТ ВРАБЦИТЕ!мИРА НЕ МИ ДАВАТ.бЛАГОДАРЯ.НЕ МОЖЕМЕ И НЕ ИСКАМЕДА СТРЕЛЯМЕ…

  3. Много сте зле с математиката. Пропорциите са неясни и ако се сложат всичките то бутилката ще прелее. Моля ви неграмотни хора, не пишете статии!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук