Наплив от безработни и свободни работни места в Бюрото по труда

Правителството одобри „Програма за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19“

Продължава напливът от нови безработни към Дирекция  „Бюро по труда“ в Димитровград. Опашките са спаднали почти незначително и нещата са станали малко по-спокойни от първите дни. Повечето хора идват много рано сутринта, коментираха на място. В следобедните часове също има немалко чакащи, както се вижда на снимката.

Средно на ден се регистрират 28 човека, информираха преди седмица от Дирекцията, когато новорегистрираните безработни бяха 431, за 16 работни дни, от началото на въвеждането на извънредното положение. Устроените на работа за този период бяха 73.

Към дата 6 април свободните работни места в Бюрото по труда бяха 39. Към дата 13 април са 47. Към началото на тази седмица се търсят кредитни консултанти, озеленител, шлосери, електромонтьори и др. По схема „Младежка заетост“са обявени места за касиер-домакин и за координатор. По схема „Сезонна заетост“ се търсят камериерки, готвачи и работник за кухня. Допълнителна подробности, вижте на двете снимки.

Същевременно, Правителството одобри „Програма за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19“. Всяко лице, което отговаря на условията, ще има право на един кредит по Програмата до 4 500 лв. За него ще може да кандидатства до 31.12.2020 година. Не се предвижда осигуряване на обезпечения като условие за отпускането на  кредитите. Кредитите ще са със срок до 5 години, с минимум 6 и не повече от 24 месеца гратисен период. Лицата ще имат право на предсрочно погасяване на дълга без да се дължи такса/комисиона за това. Допълнителни подробности, вижте на страницата на Министерски съвет – тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук