НАПАСТ: ПОНЕ ТРИМА НАДУПЧЕНИ ОТ ОСИ ТЪРСЯТ ВСЕКИ ДЕН СПЕШНА ПОМОЩ

[quote]ПРИЧИНАТА ЗА НАШЕСТВИЕТО НЕИЗЯСНЕНА, ВЕРСИЯ – ИЗЧЕЗВАЩИТЕ ВРАБЦИ[/quote]

Нашествие на оси тормози региона. Поне по трима човека ужилени от оси всеки ден от началото на лятото посещават бърза помощ. Има голяма разлика от предни години, когато сме отчитали по 2-3 случая максимум на седмица, коментира д-р Недялка Стоянова, завеждащ филиала на Бърза помощ в Димитровград. По думите и броят на надупчените почти сигурно е много по-висок. Причина за това е, че много хора не търсят помощ, а се лекуват в домашни условия, тъй като не са алергични.

Каква е причината през тази година да има такова нашествие, засега остава неизяснен въпрос. Сигурно е обаче, че го има. Доказателство за това са разказите на потърпевши. Много от тях констатират повишената популация не само на оси, но и на стършели. Такова нещо не сме запомнили в нашия живот, казват някои по-възрастни хора.

От Регионалната здравна инспекция д-р Снежана Иванова коментира, че РЗИ не се занимава с този въпрос. Други нейни колеги допълниха, че структурата има отношение, доколкото става дума за пръскане срещу подобни вредители. Подобен отговор даде специалистът „Връзки с обществеността“ в „Регионална инспекция по околна среда и води“ Мариана Йорданова. Тя каза, че РИОСВ се занимава само със защитени видове. Осите обаче не попадат в тях. Насочи към Гражданска защита, която е част от структурата на пожарната. Оттам потвърдиха, че през тази година, за разлика от предходни, служителите са се отзовавали в пъти повече на сигнали за гнезда на оси и стършели. Оплакванията идвали предимно от селата, но и в градовете се срещали.

Сигналите, на които сме се отзовавали са осезаемо повече от миналата и предходни години. Като гражданин също съм забелязал, че осите и стършелите са увеличили популацията си. Това каза началникът на димитровградската пожарна главен инспектор Иван Пачов. Той сподели, че е чувал интересна версия за увеличения брой жилещи. Тя се отнася до намаляващия брой на врабчетата, които са естествен враг на осите.

Що се отнася до врабчетата, те осезаемо намаляват през годините. Получаваме сигнали от много хора, че тези птички изчезват от населените места, каза Добромир Добрев, координатор към „Българско дружество за защита на птиците“ /БДЗП/, секция Пловдив. Той допълни, че в Източните Родопи, където има наблюдения, има истинска напаст от оси и стършели. Каза още, че колебанията вероятно могат да се свържат и с птицата пчелояд, който вид започна да изчезва преди време, но сега е започнал да се появява отново.

vrabche1pcheloiad1

Не е ясно дали колебанията в популацията на птиците има пряко отношение към повишаването на рояците. Вероятно причините трябва да се търсят и в изключително благоприятни условия при развитието на поколенията през сезоните.

Не, че има връзка, но в началото на 60-те години на миналия век в Китай започнали да изтребват врабчетата. Причината – изяждали голяма част от реколтата с ориз. Справили се те с пернатите. Врабчетата обаче си хапвали и насекоми. Последните през следващата година се превърнали в напаст по-голяма за реколтата. На китайците им се наложило да внасят врабчета. Дали скоро няма да се наложи и ние да внасяме? 

Компютърен сервиз и наблюдение от ВЕДИА-Х ЕООД – Димитровград Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук