Ще трябват ли зелени сертификати за гласуващите и членовете на секционните комисии?

В деня на вота на 14 ноември ще се иска ли зелен сертификат за човек, който иска да гласува? Съответно, ще се искат ли зелени сертификати за членовете на Секционните избирателни комисии (СИК), застъпници, преброители…? Тези въпроси бяха отправен на брифинг на Централната избирателна комисия (ЦИК), на които отговори, доколкото има информация към момента, заместник-председателят на комисията Росица Матева.

Няма такова изискване към настоящия момент. На 6 октомври са утвърдени указанията от министъра на здравеопазването и държавния здравен инспектор. Те се приемат въз основа на закона за мерките и действията по време на извънредно положение. Всеки път преди избори се утвърждават такива указания. Утвърдените за изборите на 14 ноември не се различават като мерки от тези, за изборите на 11 юли. Изборният процес не е включен в обхвата на влезналата от днес в сила заповед на здравния министър. Така че към настоящия момент няма изискване нито за избирателите, нито за членовете на СИК или други категории лица, които са ангажирани с изборите, да представят такъв сертификат, за да могат да гласуват или да участват в изборите, коментира Росица Матева.

Надяваме се, че ако ситуацията и обстановката в страната, свързана с епидемията, се промени драстично и трябва да се вземат различни мерки, които касаят изборния процес, преди да бъдат въведени, ще бъдат обсъдени и с ЦИК, заяви зам.-председателят на комисията.

По отношение на ваксинацията на членовете на СИК, Матева коментира, че по-голяма част от тях са били ваксинирани покрай предходните избори тази година и е преценено да не се взема нарочно решение.

В днешния брифинг на ЦИК бяха коментирани и други актуални теми, както може да проследите във видеото:Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук