Най-старият паметник на Апостола в чужбина е в Куба

контакти

Най-старият паметник на Васил Левски е направен през 1981 г. в Куба и е един от 20-те паметника на Апостола на Свободата, извън пределите на страната. Един от последните, пък, е издигнат от българската общност в Чикаго, през 2015 г.

Това се споделя в информация от народния представител от Хасково Евгения Ангелова, която днес поднесе цветя пред барелефа на Левски в Консулската служба на посолството на Република България в Кралство Белгия, намиращ се на Аvenue Hamoir 58 в Брюксел. Ангелова бе заедно с други народни представители от нашата страна. Те са част от българската делегация, участваща в Европейската парламентарна седмица в белгийската столица.

В онези години българи построяват завод за поливна техника в кубинския град Сиенфуегос, когато покрай намерението той да носи името на Васил Левски, се ражда идеята да има нещо, което да остане свързано с името на Апостола. За перипетиите около паметника и неговото издигане, може да прочетете тук, а къде още могат да се открият такива по света, на страницата „Васил Левски – документи, история и настояще“. Предвид колко българи има зад граница в днешно време, възможно е да се появят още много паметници на Левски. Възможно е да има и такива, за които широката общественост още не знае и не само на Апостола на Свободата…?!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

2 КОМЕНТАРИ

  1. Паметникът на Васил Левски в Сиенфуегос не може да бъде посетен.Поне не от обикновен турист.Намира се в обект ,в който външни лица не се допускат.Със съпругът ми и детето ни преди 2 години, бяхме на метри от него ,но не ни пуснаха вътре ,дори и след посещението ни в имиграционни офис.Дано държавата ни направи нещо да промени това!

  2. Примерът на Левски е вдъхновяващ за много хора ценящи свободата!!!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук