НАЙ-МНОГО РАЗХОДИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ ПРЕДВИЖДА БЮДЖЕТ 2017

контакти

Най-много разходи в бюджета за 2017 г. на община Димитровград се предвиждат за образование. В проекта на финансова рамка са заложени 12 770 111 лв. за тази дейност. Проектобюджетът, в размер на 32 975 170 лв., бе представен пред обществеността. Следващ разход в него е за жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда – 7 401 736 лв. За социални дейности са предвидени 2 092 373 лв., за здравеопазване – 915 823 лв., за общи държавни служби – 3 758 582 лв…. Същевременно, отдел „Приходи” успя да събере близо 1,2 млн. лв. просрочени вземания.

За мен е важно да запазим стабилността в системата на образованието, здравеопазването, социалните дейности и да гарантираме възнагражденията на всички работещи в системата. На първо място трябва да е финансовата дисциплина, както и баланса между потребности и възможности. Това каза кметът на Димитровград Иво Димов, който води срещата с обществеността, заедно с главния финансист на Общината Татяна Ванчева.

За шеста поредна година непроменени остават основните данъци и такси – за МПС, недвижими имоти и такса битови отпадъци. Минимално увеличение се предвижда за техническите услуги.

Предстои въвеждане на делегирани бюджети в детските градини. Основните дейности обаче ще останат под общински контрол, за да се гарантират по-добри цени, при търсене на доставчици на стоки и услуги.

В капиталовия списък са отсети най-важните обекти за ремонт, както и тези, които не търпят отлагане. Сред тях са изграждане на нов водопровод и преасфалтиране на бул. „Георги С. Раковски” и част от бул. „Христо Ботев”, основен ремонт на помпена станция на минерален извор в Меричлери, спортна зала „Младост”, ремонт на централна градска част, на училища, предстои рехабилитация на пътя Чирпан – Симеоновград и още много по-малки и големи дейности. Списъкът търпи промяна, спрямо конкретиката през годината.

Скоро, Община Димитровград има намерение да излезе на свободния пазар на електроенергия. Прогнозата е, че така ще се намалят разходите на ток с близо 30%, което ще е благоприятно от финансова гледна точка. Междувременно, екип разработва интегрирана система за осветление на целия град, като проектът трябва да бъде готов до началото на лятото.

Бюджетът на Община Димитровград ще бъде разгледан и евентуално приет от местния парламент на първото за годината заседание, което ще бъде в последния четвъртък на януари. Преди това предстоят още заседания, за по-подробно запознаване с конкретните параметри.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. „…да запазим стабилността в системата на образованието, здравеопазването, социалните дейности и да гарантираме възнагражденията на всички работещи в системата…“ Как кметът ще гарантира получаването на възнаграждения на работещите в системата на здравеопазването? Той има предвид работещите в общинските заведения /ясли, градини, домове/. А останалите – работещи в Димитровградската Общинска Болница??? Която хем е с принципал-Общината, хем Общината не можела да и помогне финансово, защото Болницата била Търговско дружество и нейно задължение било да се справя сама???!!! Иво Димов е много наясно, че работещите в болницата не са получавали пълните си заплати от доста време, ще 3-4 милионният и дълг се изплаща на техен гръб…Знае, че ликвидацията е неизбежна, но оставя работещите да агонизират с по половин месечна заплата…докато си траят ще ги гледа как се гърчат. На градоначалникът не му е угодно да фалира болницата, защото като Принципал- Общината е задължена да поеме нейните пасиви. А, сега, кметът ни да обясни как ще осигури стабилността в общинското здравеопазване, защото колкото и да е самостоятелна Болницата заема голяма чст от него!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук